Kapusta čili kel

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

Dušená kapusta:
1 kapusta
2-3 brambory
voda
sůl
pepř
majoránka
česnek
Česnekové maso:
kuřecí nebo vepřové maso (nebo krůtí nebo hovězí)
česnek - dle síly a dle množství masa - klidně i celá palice
hladká mouka
olej nebo sádlo
vývar (nebo bujon a voda)

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu nakrájíme, tvrdé košťály odstraníme, polovinu nasypeme do hrnce (velkého), přidáme oloupané, na kolečka nakrájené brambory, dosypeme zbytek kapusty, osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody, přiklopíme a dusíme. Občas promíchneme a zkontrolujeme podlití, na dně musí být stále voda. Dusíme do změknutí brambor. Po vypnutí rozšťoucháme, přidáme rozetřený česnek (dle chuti 1-2 stroužky) a majoránku.

  2. Ke kelu máme nejraději česnekové maso - plátky nebo kousky vepřového, kuřecího, krůtího, hovězího - jakékoliv je v této úpravě vynikající, zaprášíme moukou a promneme nebo plátky v mouce obalíme, vhodíme do rozpáleného tuku, zatáhneme, podlijeme vodou nebo vývarem, případně přihodíme kostku bujonu, opepříme, přidáme hodně rezetřeného česneku, dusíme do měkka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!