Kapusta čili kel
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- Dušená kapusta:
- 1 kapusta
- 2-3 brambory
- voda
- sůl
- pepř
- majoránka
- česnek
- Česnekové maso:
- kuřecí nebo vepřové maso (nebo krůtí nebo hovězí)
- česnek - dle síly a dle množství masa - klidně i celá palice
- hladká mouka
- olej nebo sádlo
- vývar (nebo bujon a voda)
Postup Kapusta čili kel
Postup přípravy receptu
-
Kapustu nakrájíme, tvrdé košťály odstraníme, polovinu nasypeme do hrnce (velkého), přidáme oloupané, na kolečka nakrájené brambory, dosypeme zbytek kapusty, osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody, přiklopíme a dusíme. Občas promíchneme a zkontrolujeme podlití, na dně musí být stále voda. Dusíme do změknutí brambor. Po vypnutí rozšťoucháme, přidáme rozetřený česnek (dle chuti 1-2 stroužky) a majoránku.
Ke kelu máme nejraději česnekové maso - plátky nebo kousky vepřového, kuřecího, krůtího, hovězího - jakékoliv je v této úpravě vynikající, zaprášíme moukou a promneme nebo plátky v mouce obalíme, vhodíme do rozpáleného tuku, zatáhneme, podlijeme vodou nebo vývarem, případně přihodíme kostku bujonu, opepříme, přidáme hodně rezetřeného česneku, dusíme do měkka.