Bibinčiny startovací žemličky trošku jinak
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 200 ml kefíru
- 50 ml uvařené melty
- 1 žloutek
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 kávová lžička cukru krupice
- 1 kávová lžička soli
- 500 g hladké mouky
- 2 polévkové lžíce slunečnicových semínek
- 1 polévková lžíce celého máku
- 40 g droždí
Postup Bibinčiny startovací žemličky trošku jinak
Postup přípravy receptu
-
Do domácí pekárny naložíme všechny suroviny tak, jak jsou napsané za sebou, jen semínka vložíme mezi mouku, aby byla zakrytá. Zvolíme program Těsto - hnětení a kynutí bez pečení.
Po ukončení programu přendáme těsto na pracovní podložku, trochu prohněteme, rozdělíme buď na 4 díly a zapleteme 2 večky ze dvou copů, nebo rozdělíme na 2 díly a uválíme dvě veky.
Přendáme na plech na pečící papír a 30 minut necháme pod utěrkou přikryté kynout.
Mezitím si zapneme a vyhřejeme troubu. Po 30 minutách potřeme vykynuté veky rozšlehaným bílkem a dáme do předehřáté trouby na 12 minut na 3/4 výkon upéct. Já mám troubu plynovou, trochu mi připéká, tak po 6 minutách otáčím plech a dopékám dalších 6 minut. Je-li opravdu upečeno se přesvědčíme píchnutím špejlí do těsta.
Ihned po upečení veky přendáme na mřížku vychladit. Už jsem zkoušela i rozpustné Nescafé (50 ml), ale těsto se mi zdálo být trochu nahořklé. Melta v těstě není cítit a hezky ho zabarví, že pečivo není úplně bílé.