Bibinčiny startovací žemličky trošku jinak

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

200 ml kefíru
50 ml uvařené melty
1 žloutek
2 polévkové lžíce oleje
1 kávová lžička cukru krupice
1 kávová lžička soli
500 g hladké mouky
2 polévkové lžíce slunečnicových semínek
1 polévková lžíce celého máku
40 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Do domácí pekárny naložíme všechny suroviny tak, jak jsou napsané za sebou, jen semínka vložíme mezi mouku, aby byla zakrytá. Zvolíme program Těsto - hnětení a kynutí bez pečení.

  2. Po ukončení programu přendáme těsto na pracovní podložku, trochu prohněteme, rozdělíme buď na 4 díly a zapleteme 2 večky ze dvou copů, nebo rozdělíme na 2 díly a uválíme dvě veky.

  3. Přendáme na plech na pečící papír a 30 minut necháme pod utěrkou přikryté kynout.

  4. Mezitím si zapneme a vyhřejeme troubu. Po 30 minutách potřeme vykynuté veky rozšlehaným bílkem a dáme do předehřáté trouby na 12 minut na 3/4 výkon upéct. Já mám troubu plynovou, trochu mi připéká, tak po 6 minutách otáčím plech a dopékám dalších 6 minut. Je-li opravdu upečeno se přesvědčíme píchnutím špejlí do těsta.

  5. Ihned po upečení veky přendáme na mřížku vychladit. Už jsem zkoušela i rozpustné Nescafé (50 ml), ale těsto se mi zdálo být trochu nahořklé. Melta v těstě není cítit a hezky ho zabarví, že pečivo není úplně bílé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!