Bezlepkový kváskový chléb

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

50 g hladké rýžové mouky
2 polévkové lžíce bezlepkového kvásku
vlažná voda
80 g pohankové mouky
120 g rýžové mouky
20 g kukuřičné mouky
30 g tapiokového škrobu
1 lžička guarové gumy
2 lžičky psylia
1 1/2 lžičky soli
1/2 lžičky chlebového koření
275 - 300 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Do misky dáme rýžovou mouku, kvásek a opatrně přiléváme vodu - té dáme tolik, aby měl kvásek hustotu přibližně jako hořčice. Zakryjeme folií a necháme 10 - 12 hodin zrát.

  2. V míse smícháme všechny suroviny kromě vody, přidáme zralý kvásek a přilijeme vodu - zpočátku dáme 250 ml, vymícháme těsto a necháme chvilku stát. Pak podle potřeby vodu přidáme, já dala 275 ml. Těsto má mít konzistenci řidší hořčice. Formu na pečení vymažeme máslem, vlijeme těsto a necháme na teplém místě kynout. Trvá to déle, než u lepkového pečiva, přibližně 5 - 6 h.

  3. Troubu předehřejeme na 220°C a do trouby dáme kastrůlek s horkou vodou. Při této teplotě pečeme 10 minut, pak teplotu stáhneme na 200°C a dopékáme 45 - 50 minut. Vodu necháme v troubě po celou dobu pečení. Po upečení necháme chléb na mřížce důkladně vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!