Bezlepkový dia štrúdl
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 150 g hrubé kukuřičné mouky
- 50 g tapiokové mouky
- 100 g pohankové mouky
- 100 g ragi mouky
- 150 g bílý jogurt
- 200 g tuku
- 1/2 sáčku jedlé sody
- kukuřičná strouhanka na posyp těsta
- Náplň:
- 10 jablek
- skořice
- med
- vlašské ořechy
- kokosový cukr dle chuti
Postup Bezlepkový dia štrúdl
Postup přípravy receptu
-
Těsto: zaděláme všechny suroviny s teplou vodou (množství odpovídající kelímku od jogurtu), necháme odpočinout přikryté mísou. Těsto je vláčné a nelepivé, krásně se rozvaluje.
Mezitím oloupáme jablka. Necháme je celá, lépe se pak strouhají. Těsto vyválíme na plát, lehce podsypáváme jakoukoliv bezlepkovou hladkou moukou, kterou máme - sojová, kukuřičná.
Povrch těsta posypeme kukuřičnou strouhankou, jablka strouháme na nudličky z výšky přímo na těsto po celé ploše v tenké vrstvě. Cca 5 jablek na jeden plát. Posypeme skořicí, kokosovým cukrem nebo pokapeme medem.
Sekané oříšky: pokud nemáte nebo děláte závin i pro malé děti či babičku a dědečka, vůbec nemusí být, ragi mouka má oříškovou chuť sama o sobě. Opět lehce posypeme strouhankou, zabrání to promáčení těsta.
Tvoříme klasický závin, na plechu propícháme vidličkou po celé délce. Lehce potřeme pouze vodou. Pečeme 30-40 minut při 180°C.