Bezlepkové donuty
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 125 g bezlepkové mouky schär universal mixit
- 125 g modré mouky Doves Farm
- 1/2 sáčku dobrého vanilkového pudinku
- 1 žloutek
- rovná ČL sušeného droždí
- 3 PL krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkové esence
- 25 g ghee
- 125 ml mléka
- 1 PL rumu
- 1 PL psylia
- 4 PL vody
- špetka soli
- Bílá a hnědá čokoládová poleva, případně zdobení dle chuti a nálady
Postup Bezlepkové donuty
Postup přípravy receptu
-
V trošce mléka se lžičkou cukru a mouky rozmícháme droždí a dáme k teplu vzejít kvásek.
Do 4 polévkových lžic vody rozmícháme a dáme nabobtnat psylium.
Rozpustíme ghee, přidáme mléko, žloutky, rum, vzešlý kvásek, nabobtnalé psylium a rozmícháme. Vlijeme do robotu, přidáme mouku, pudinkový prášek, cukr, sůl, a vypracujeme těsto.
Necháme aspoň ½ hodiny v teple vykynout.
Silikonový vál posypeme moukou a přendáme na něj vykynuté těsto. Pokud by se zdálo řidší, zapracujeme ještě trochu mouky. Nejlépe pomocí kartové stěrky.
Následně jemně dlaněmi rozprostřeme, aby byla výška těsta asi jeden až 1,5 cm. Necháme 10 min. odpočívat.
Kulaté vykrajovátko si vždy napřed trochu pomoučíme, vykrojíme kolečko a pomocí zdobící špičky vykrojíme prostředek.
Necháme na vále 10 až 15 min. dokynout.
Do kastrolku si dáme tak 4-5 cm oleje a nahřejeme, ale nerozpálíme. Jinak by se nám donuty z vrchu spálily a uvnitř by mohly zůstat syrové.
Donut vkládáme do oleje vrchní stranou dolů a smažíme dozlatova. Potom je opatrně otočíme a usmažíme druhou stranu také do zlatova. Hotové donuty necháme na ubrousku okapat.
Pak už zbývá si je jen dozdobit dle chuti, namočit v polevě a tak podobně.