Bezlepkové bulky chlebovky
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 500 g BL mouky bílé chlebové (od Doves Farm)
- 220 ml vlažného mléka
- 170 ml vody
- 4 PL oleje
- 2 PL jablečné vlákniny (k dostání v lekárně)
- 1 PL Psylliová semínka
- 2 vejce
- 2 KL soli
- 2 KL sezamových semínek
- 1 KL cukru
- 1 KL octa
- 1 kostička droždí
- Na posyp:
- sezamové semínko
- slunečnicové semínko
- strouhaný sýr
- na potření trocha osolené vody
Postup Bezlepkové bulky chlebovky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si do vody dáme psylliové semínko, aby nám vznikla náhrada lepku. Aspoň na 10 minut, ale déle je lépe.
V troše mléka rozmícháme droždí, přidáme trošku mouky a cukr a necháme vzejít kvásek.
Do domácí pekárny dáme smíchané všechny tekutiny s vejci. Na ně nasypeme vše sypké a dáme program na těstoviny. Jen aby se vypracovalo těsto.
Protože je tohle jiná konzistence, tak při míchání pomáháme pekárně stěrkou, nebo vařečkou.
Vymíchané těsto přendáme na silikonový vál potřený olejem. Uválíme váleček a z něj odebíráme stejné množství na housky. Tvoříme bulky, které dáváme na olejem potřený pečící papír. Ze zbytku těsta jsem udělala malé bagetky.
Na dno trouby dáme plech s horkou vodou a bulky dáme do trouby vykynout aspoň na 30minut. Vykynuté lehce nařízneme nožem, potřeme osolenou vlažnou vodou, posypeme tím, co máme rádi a dáme na 180°C cca na 15-20 minut péct.
Hotové dáme na mřížku vychladnout a vydýchat. Protože BL pečivo nemá takovou trvanlivost, jako klasické, je dobré si jej dát po částech zamrazit.