Bezlepková tvarohová bábovka s jahodami
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 250 g změklého másla (nebo Hery)
- 250 g tvarohu ve vaničce (použila jsem polotučný)
- 230 g cukru krupice
- 5 vajec
- vanilkový cukr nebo extrakt
- citronová kůra z půlky omytého malého citronu
- špetka soli
- cca 200 g rýžové hladké mouky
- 100 g ovesné hladké mouky
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 1 KL xantanové gumy
- 1 ČL jedlé sody
- 3 větší jahody
Postup Bezlepková tvarohová bábovka s jahodami
Postup přípravy receptu
-
Máslo, tvaroh, žloutky, oba cukry, kůru a sůl šleháme dohladka.
Na váhu vysypeme pudinkový prášek, ovesnou mouku, rýžovou dosypeme do celkové váhy 300 g a smícháme v míse se sodou a xantanem.
Suchou směs vsypeme do tvarohové směsi a šleháme aspoň 3 minuty.
Jahody pokrájíme na kostičky, prosypeme rýžovou moukou a vmícháme do směsi.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který převracením vpracujeme lehce do těsta.
Formu vymažeme olejem, vysypeme strouhankou nebo kokosem a vlijeme do ní těsto. Uhladíme směrem k vnějšímu okraji.
Pečeme cca 40 minut. Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle.
Bábovku necháme vychladnout v troubě, aby nám nespadla. Vyndáme ven až vlažnou a necháme vydýchat na mřížce.