Bezlepková tvarohová bábovka s jahodami

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

250 g změklého másla (nebo Hery)
250 g tvarohu ve vaničce (použila jsem polotučný)
230 g cukru krupice
5 vajec
vanilkový cukr nebo extrakt
citronová kůra z půlky omytého malého citronu
špetka soli
cca 200 g rýžové hladké mouky
100 g ovesné hladké mouky
1 sáček vanilkového pudinku
1 KL xantanové gumy
1 ČL jedlé sody
3 větší jahody

Postup přípravy receptu

  1. Máslo, tvaroh, žloutky, oba cukry, kůru a sůl šleháme dohladka.

  2. Na váhu vysypeme pudinkový prášek, ovesnou mouku, rýžovou dosypeme do celkové váhy 300 g a smícháme v míse se sodou a xantanem.

  3. Suchou směs vsypeme do tvarohové směsi a šleháme aspoň 3 minuty.

  4. Jahody pokrájíme na kostičky, prosypeme rýžovou moukou a vmícháme do směsi.

  5. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který převracením vpracujeme lehce do těsta.

  6. Formu vymažeme olejem, vysypeme strouhankou nebo kokosem a vlijeme do ní těsto. Uhladíme směrem k vnějšímu okraji.

  7. Pečeme cca 40 minut. Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle.

  8. Bábovku necháme vychladnout v troubě, aby nám nespadla. Vyndáme ven až vlažnou a necháme vydýchat na mřížce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!