Batátový koláč s tvarohovoovocnou náplní

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
400 g vařených batátů
400 g špaldové mouky (nebo polohrubé mouky)
100 g cukru krupice nebo fruktozy pro diabetiky
3 vejce
200 g Hery (lze i máslo)
1 prášek do pečiva
špetka soli
1/2 limetky
Na náplň:
500 g tvarohu (já měla Farmářský, lze polotučný)
1 sáček pistáciového pudinku (lze citronový, vanilkový…)
3 žloutky
½ limetky
100 g cukru krupice nebo 50 g fruktozy pro diabetiky
ovoce dle výběru (já měla borůvky)
na vrch lze drobenka, já ji nedávala

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve nastrouháme batáty a ihned je zakápneme šťávou z půlky limetky.

  2. Smícháme s ostatními ingrediencemi na těsto a vypracujeme vláčné těsto. Mělo by být hutné, ne však vyloženě tuhé ale ani tekuté. Dáme ho odpočinout do lednice a mezitím si připravíme náplň.

  3. Pokud použijeme farmářský tvaroh, který není úplně hladký, ale krupičkovatý a vadí nám to, rozmixujeme nejprve do hladké konzistence. (nám nevadí, takže nemixuju).

  4. Smícháme tvaroh, pudink, žloutky, cukr, šťávu a pečlivě vymícháme. Necháme chviličku odpočinout, dochutíme eventuelně, aby nám to chutnalo.

  5. Vymažeme a vysypeme si pekáček. Já použila menší o rozměrech 34x27 cm. Překlopíme tam vychlazené těsto a rukama navlhčenýma ve studené vodě pečlivě těsto vytahujeme a vyhlazujeme k okrajům.

  6. Uděláme zvýšený okraj, dáváme pozor, aby všude byla stejná tloušťka těsta, jen okraje jsou vyšší.

  7. Naneseme a rozetřeme náplň a nasypeme ovoce. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 160°C asi 35 – 40 minut. Pozor: Dodržujeme vlastní troubu, každá peče jinak. Koláč je neobyčejně vláčný, žádná dusivka“, tvaroh spíš připomíná jemný sníh. Chuť je příjemná a vede ovoce, které v sobě koláč má.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!