Batátový koláč s tvarohovoovocnou náplní
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 400 g vařených batátů
- 400 g špaldové mouky (nebo polohrubé mouky)
- 100 g cukru krupice nebo fruktozy pro diabetiky
- 3 vejce
- 200 g Hery (lze i máslo)
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 1/2 limetky
- Na náplň:
- 500 g tvarohu (já měla Farmářský, lze polotučný)
- 1 sáček pistáciového pudinku (lze citronový, vanilkový…)
- 3 žloutky
- ½ limetky
- 100 g cukru krupice nebo 50 g fruktozy pro diabetiky
- ovoce dle výběru (já měla borůvky)
- na vrch lze drobenka, já ji nedávala
Postup Batátový koláč s tvarohovoovocnou náplní
Postup přípravy receptu
-
Nejprve nastrouháme batáty a ihned je zakápneme šťávou z půlky limetky.
Smícháme s ostatními ingrediencemi na těsto a vypracujeme vláčné těsto. Mělo by být hutné, ne však vyloženě tuhé ale ani tekuté. Dáme ho odpočinout do lednice a mezitím si připravíme náplň.
Pokud použijeme farmářský tvaroh, který není úplně hladký, ale krupičkovatý a vadí nám to, rozmixujeme nejprve do hladké konzistence. (nám nevadí, takže nemixuju).
Smícháme tvaroh, pudink, žloutky, cukr, šťávu a pečlivě vymícháme. Necháme chviličku odpočinout, dochutíme eventuelně, aby nám to chutnalo.
Vymažeme a vysypeme si pekáček. Já použila menší o rozměrech 34x27 cm. Překlopíme tam vychlazené těsto a rukama navlhčenýma ve studené vodě pečlivě těsto vytahujeme a vyhlazujeme k okrajům.
Uděláme zvýšený okraj, dáváme pozor, aby všude byla stejná tloušťka těsta, jen okraje jsou vyšší.
Naneseme a rozetřeme náplň a nasypeme ovoce. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 160°C asi 35 – 40 minut. Pozor: Dodržujeme vlastní troubu, každá peče jinak. Koláč je neobyčejně vláčný, žádná dusivka“, tvaroh spíš připomíná jemný sníh. Chuť je příjemná a vede ovoce, které v sobě koláč má.