Batátové noky s mákem a čerstvým sýrem
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 145 g batátů (žluté)- oloupané
- 1 lžíce máku
- 1/2 vejce
- 45 g hladké mouky + na podsypání
- 30 g čerstvého sýra můžeme použít Lučinu
- 1 kousek sušených rajčat naložených v oleji
- hrstka rukoly
- sůl
- olivový olej
Postup Batátové noky s mákem a čerstvým sýrem
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme vařit vodu. Batáty nakrájíme na kostky cca 2-3cm velké a vložíme do vroucí osolené vody. Uvaříme doměkka, scedíme a necháme zchladnout.
Znovu si dáme vařit vodu – na vaření noků. Rajče nakrájíme na proužky. Přichystáme si k ruce rukolu a čerstvý sýr.
Při zpracování batátového těsta se snažíme postupovat rychle. Batáty rozmačkáme (na kaši), přidáme vejce, špetku soli, mák a mouku. Zpracujeme těsto, ze kterého na pomoučněné ploše vyválíme váleček o průměru cca 2 cm. Odkrajujeme z něj 2 cm dlouhé špalky, které vložíme do vroucí osolené vody.
Vaříme 4 minuty, poté scedíme a přelijeme studenou vodou (aby se noky zatáhly).
Okapané noky vložíme na talíř, posypeme čerstvým sýrem, sušeným rajčetem a rukolou. Pokapeme olivovým olejem.