Babiččiny koláčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 g másla
- 2 vejce
- 40 g droždí
- 1 prášek do pečiva (dala jsem půl)
- 5-6 lžic mléka + špetka cukru
- citronová kůra
- sůl
- vejce na potření
- ---
- náplň libovolná
- tvaroh
- cukr
- vanilkový cukr
- žloutek rozinky
- ------
- povidla
- cukr
- skořice
- kapka rumu
Postup Babiččiny koláčky
Postup přípravy receptu
-
Do vlahého mléka dáme cukr, droždí a necháme vzejít kvásek. Na vále zpracujeme mouku, kvásek, vejce, sůl, prášek, kůru a nakrájené máslo.
Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Ihned rozdělíme napůl a jednu polovinu dáme do lednice. Zatím zbylou část těsta rozválíme na cca 0,5 cm.
Rádýlkem nakrájíme čtverce asi 7x7 cm a na každý dáme náplň. Protilehlé konce spojíme k sobě a ukládáme na plech s pečicím papírem (tak zpracujeme i druhou polovinu těsta).
Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů do zlatova (řiďte se zkušeností se svou troubou).