Babiččiny koláčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
250 g másla
2 vejce
40 g droždí
1 prášek do pečiva (dala jsem půl)
5-6 lžic mléka + špetka cukru
citronová kůra
sůl
vejce na potření
---
náplň libovolná
tvaroh
cukr
vanilkový cukr
žloutek rozinky
------
povidla
cukr
skořice
kapka rumu

Postup přípravy receptu

  1. Do vlahého mléka dáme cukr, droždí a necháme vzejít kvásek. Na vále zpracujeme mouku, kvásek, vejce, sůl, prášek, kůru a nakrájené máslo.

  2. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Ihned rozdělíme napůl a jednu polovinu dáme do lednice. Zatím zbylou část těsta rozválíme na cca 0,5 cm.

  3. Rádýlkem nakrájíme čtverce asi 7x7 cm a na každý dáme náplň. Protilehlé konce spojíme k sobě a ukládáme na plech s pečicím papírem (tak zpracujeme i druhou polovinu těsta).

  4. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů do zlatova (řiďte se zkušeností se svou troubou).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!