Arašídové čatní (indický recept)

Recepty, Omáčky

Suroviny

2 lžíce oleje
½ lžičky římského kmínu
½ lžičky černého hořčičného semínka
kousek červené chilli papričky podle chuti
4 kari lístky
špetka mletého fenugreeku (pískavice, římské seno)
varianta a) (ta správná): dvě hrsti arašídů
varianta b) (líná): tři lžíce arašídového másla bez kousků (smooth)
voda podle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Pokud čatní připravujeme z celých arašídů (varianta a), arašídy oloupeme, nasucho opražíme, až než lehce zezlátnou a rozvoní se, a po vychladnutí rozmixujeme na hladký prášek. Při nedostatku času je možné sáhnout po sklenici arašídového másla, ideálně obsahujícího jen arašídy a sůl, ne další přidaný tuk, cukr a spoustu éček.

  2. V malém hrnci nebo pánvičce s nepřilnavým dnem rozehřejme olej. Asi 15 sekund na něm opékáme římský kmín, hořčičné semínko a chilli papričku. Poté přidáme kari lístky a fenugreek a opékáme dalších 15 sekund. Koření se musí rozvonět a uvolnit vše potřebné do oleje, ale nesmí se připálit. Směs ihned stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Když je tento základ (tzv. tadka) vlažný, přidáme namleté arašídy a vodu tak, aby vznikla hladká řidší omáčka. Pokud používáme arašídové máslo, je dobré mít hrnec nebo pánev ještě mírně teplé, aby se máslo dobře rozpustilo. Přilijeme vodu a mícháme, až nám vznikne hladká omáčka. Osolíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!