American pie

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
350 g hl. mouky
226 g másla (velmi vychlazené, na kostičky)
1 lžička soli
30 g cukru krupice
60-120 ml ledové vody
Náplň:
cca 900 g oloupaných jablek (pevná, nakyslejší)
50 g cukru krupice
50 g třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1 lžička citronové šťávy
čtvrt lžičky muškátového oříšku
čtvrt lžičky soli
30 g másla
15 g kukuřičného škrobu (příp. vanilk. pudinku)

Postup přípravy receptu

  1. Z ingrediencí rychle uhníst těsto.

  2. Rozdělit na 2 části (placky), zabalit do folie a hodinu chladit v lednici.

  3. Jablka nakrájet na silnější plátky, smíchat se všemi ingrediencemi kromě másla a škrobu. Nechat odležet 30 min - 3 hod.

  4. Obě části těsta vyválet na placku o průměru 30 cm. Jednou z nich vyložit formu. Obě dál chladit v lednici.

  5. Slít šťávu z jablek a spolu s máslem ji na prudkém plameni zredukovat na hustý sirup - ten nalít zpět k jablkům. Jako poslední přimíchat škrob.

  6. Jablka nasypat do formy, pořádně přitlačit, pokrýt druhou plackou těsta, na okrajích opět přitlačit. Nakrojit zářezy, aby mohla ucházet pára.

  7. 220°C - 45 min;krájet nejdříve po 3 hodinách.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!