3D Dino na houbách + postup

Recepty, Dorty

Suroviny

Piškotový základ:
8 vajec
480 g cukr moučka
200 ml vroucí voda
300 ml olej
500 g hladké mouky
2 prášky do pečiva
4 lžíce kakaa (jestli chcete mramorový)
Krém banánový:
banánový puding ze 1/4 l mléka (sladit méně)
1,5 kostky másla
5 ks banány (přibližně)
nebo
Krém: (vanilkový lehký)
2 světlé pudinky (vanilka nebo banán)
500 - 600 ml mléka
2 másla
20 - 30 dkg moučkového cukru
200 - 300 g čokolády na vaření
Mléčný marcipán: (domácí potah)
20 dkg sušeného mléka Lactino polotučné
20 dkg moučkového cukru
3 lžíce medu
2 lžíce oleje
2 lžíce vody
1 - 2 lžička aroma sladká mandle
potravinářská barva obyčejná (barvy dle potřeby)
2-5 x namočené ruce
Na dopracování dle potřeb
solamyl
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Piškot: Oddělíme žloutky od bílků a žloutky vyšleháme s polovinou cukru, olejem pak přidáme mouku s prdopečema, vodu, přidáme citr. aroma nebo kůru. Vyšleháme sníh z bílků s polovinou cukru a opatrně vmícháme do těsta ručně.

  2. Pečeme na dvou plechách světlý a tmavý zvlášť z poloviny těsta na pečícím papíru.

  3. Krém banánový: Je to úplně jednoduché, ale hlavně výborné. Všechny suroviny - puding, máslo, banány - musí mít stejnou teplotu, nejlépe pokojovou, aby se krém nesrazil.

  4. Hotový vychladlý puding vyšlehejte. Zvlášť vyšlehejte máslo, přidejte rozmixované banány (počet opravdu záleží na individuální chuti každé z vás). Potom zašlehejte i puding (případně trochu přislaďte). Nebojte se nejdříve poměrně řídké konsistence - po chvilce šlehání krém opravdu ztuhne. Musím říct, že se s ním pracuje mnohem lépe než třeba s čokoládovým. Opravdu je tuhý, neteče, hezky drží tvar.

  5. Krém vanilkový: Svaříme si dva pudinky v polovičním množství mléka, tedy v 500 - 600 ml na oba dohromady.

  6. Ještě do horkého pudinku vmícháme připravené čočky nebo nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí, je to za chvilku. Pak přikryjeme pudink mikrotenovým sáčkem a necháme vychladnout.

  7. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, případně vanilkou, do tmavé varianty dáme trochu víc moučkového, tmavá čokoláda většinou obsahuje méně cukru než světlá. Pak přidáme pudink a vyšleháme do hladka. Tento krém je lehký, jemný a pod potahovky jeden z nejlepších, protože krásně drží a nepropouší vlhkost třeba z ovoce uvnitř, takže se dá použít i na mantinely kolem okrajů, když chcete dát dovnitř třeba tvarohovou náplň, kterou potahovky nesnášejí.

  8. Mléčný marcipán: Suš. mléko a cukr v míse pořádně promícháme a zbavíme hrudek, přidáme ost. suroviny a ručně hněteme těsto, napřed hrudkovatí a po chvíli se začne spojovat. Pracovní plochu si posypeme moučk. cukrem nebo když hodně lepí troškou solamylu a propracováváme až se vše spojí v pevnou hmotu. Můžeme několikrát namočit ruce do vody a propracovávat, v žádném případě nepřidávat další vodu po lžících. Sice by se lépe pracovalo, ale marcipán by byl říkdý a tekl by na dortu a figurky by nedržely tvar.

  9. Punčovina na dotvarování + potažení: zbytky piškotu, krému, rumu nebo marmelády smícháme na hmotu ze které tvarujeme nadočnicové oblouky, hřbet a můžeme i nohy.

  10. Dotvarujeme dle našich představ a pomažeme krémem, ale slabou vrstvu a necháme zatuhnout v lednici do druhého dne, pak uhladíme rukama před potahováním.

  11. Budete-li do krému dávat ovoce, nesmí se dotýkat marcipánu po potažení, protože by marcipán tekl, dejte ovoce dál od krajů a pak se vzniklé nerovnosti a díry zamažou krémem.

  12. Z marcipánu vyválíme placku asi 3 mm silnou a dostatečně velkou, aby pokryla celého Dina a ještě byly přesahy, uhladíme dle těla a odřežeme přebytky.

  13. Doděláme tlamku, oči, obočí, puntíky a drápy, na krk mašli a je to.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!