3D Dino na houbách + postup
Recepty, DortySuroviny
- Piškotový základ:
- 8 vajec
- 480 g cukr moučka
- 200 ml vroucí voda
- 300 ml olej
- 500 g hladké mouky
- 2 prášky do pečiva
- 4 lžíce kakaa (jestli chcete mramorový)
- Krém banánový:
- banánový puding ze 1/4 l mléka (sladit méně)
- 1,5 kostky másla
- 5 ks banány (přibližně)
- nebo
- Krém: (vanilkový lehký)
- 2 světlé pudinky (vanilka nebo banán)
- 500 - 600 ml mléka
- 2 másla
- 20 - 30 dkg moučkového cukru
- 200 - 300 g čokolády na vaření
- Mléčný marcipán: (domácí potah)
- 20 dkg sušeného mléka Lactino polotučné
- 20 dkg moučkového cukru
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce vody
- 1 - 2 lžička aroma sladká mandle
- potravinářská barva obyčejná (barvy dle potřeby)
- 2-5 x namočené ruce
- Na dopracování dle potřeb
- solamyl
- moučkový cukr
Postup 3D Dino na houbách + postup
Postup přípravy receptu
-
Piškot: Oddělíme žloutky od bílků a žloutky vyšleháme s polovinou cukru, olejem pak přidáme mouku s prdopečema, vodu, přidáme citr. aroma nebo kůru. Vyšleháme sníh z bílků s polovinou cukru a opatrně vmícháme do těsta ručně.
Pečeme na dvou plechách světlý a tmavý zvlášť z poloviny těsta na pečícím papíru.
Krém banánový: Je to úplně jednoduché, ale hlavně výborné. Všechny suroviny - puding, máslo, banány - musí mít stejnou teplotu, nejlépe pokojovou, aby se krém nesrazil.
Hotový vychladlý puding vyšlehejte. Zvlášť vyšlehejte máslo, přidejte rozmixované banány (počet opravdu záleží na individuální chuti každé z vás). Potom zašlehejte i puding (případně trochu přislaďte). Nebojte se nejdříve poměrně řídké konsistence - po chvilce šlehání krém opravdu ztuhne. Musím říct, že se s ním pracuje mnohem lépe než třeba s čokoládovým. Opravdu je tuhý, neteče, hezky drží tvar.
Krém vanilkový: Svaříme si dva pudinky v polovičním množství mléka, tedy v 500 - 600 ml na oba dohromady.
Ještě do horkého pudinku vmícháme připravené čočky nebo nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí, je to za chvilku. Pak přikryjeme pudink mikrotenovým sáčkem a necháme vychladnout.
Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, případně vanilkou, do tmavé varianty dáme trochu víc moučkového, tmavá čokoláda většinou obsahuje méně cukru než světlá. Pak přidáme pudink a vyšleháme do hladka. Tento krém je lehký, jemný a pod potahovky jeden z nejlepších, protože krásně drží a nepropouší vlhkost třeba z ovoce uvnitř, takže se dá použít i na mantinely kolem okrajů, když chcete dát dovnitř třeba tvarohovou náplň, kterou potahovky nesnášejí.
Mléčný marcipán: Suš. mléko a cukr v míse pořádně promícháme a zbavíme hrudek, přidáme ost. suroviny a ručně hněteme těsto, napřed hrudkovatí a po chvíli se začne spojovat. Pracovní plochu si posypeme moučk. cukrem nebo když hodně lepí troškou solamylu a propracováváme až se vše spojí v pevnou hmotu. Můžeme několikrát namočit ruce do vody a propracovávat, v žádném případě nepřidávat další vodu po lžících. Sice by se lépe pracovalo, ale marcipán by byl říkdý a tekl by na dortu a figurky by nedržely tvar.
Punčovina na dotvarování + potažení: zbytky piškotu, krému, rumu nebo marmelády smícháme na hmotu ze které tvarujeme nadočnicové oblouky, hřbet a můžeme i nohy.
Dotvarujeme dle našich představ a pomažeme krémem, ale slabou vrstvu a necháme zatuhnout v lednici do druhého dne, pak uhladíme rukama před potahováním.
Budete-li do krému dávat ovoce, nesmí se dotýkat marcipánu po potažení, protože by marcipán tekl, dejte ovoce dál od krajů a pak se vzniklé nerovnosti a díry zamažou krémem.
Z marcipánu vyválíme placku asi 3 mm silnou a dostatečně velkou, aby pokryla celého Dina a ještě byly přesahy, uhladíme dle těla a odřežeme přebytky.
Doděláme tlamku, oči, obočí, puntíky a drápy, na krk mašli a je to.