Kuře na uzeném a zelí
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 kuře naporcované nebo čtyři kuřecí stehna či čtvrtky
- máslo
- sůl
- koření na kuře nebo sušená paprika, pepř, drcený kmín a sušený česnek
- 500 g kysaného zelí - okapaného
- 1 - 2 lžíce cukru krupice - dle chuti
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule velká (nebo dvě malé)
- 300 g uzeného masa dle chuti (bok bez kosti, plec, krkovička)
Postup Kuře na uzeném a zelí
Postup přípravy receptu
-
Naporcované kuře (stehna) osolíme, okořeníme a položíme do pekáče na pokrájenou cibuli, česnek a uzené.
Stehna poklademe kousky másla, trochu podlijeme vodou a dáme péct do předehřáté trouby na 190 stupňů na cca 30 minut.
Pak kuřecí díly (stehna) vyndáme na talíř, do výpeku nasypeme zelí, osladíme dle vlastní chuti a promícháme.
Podlijeme podle potřeby troškou vody (zelí trochu šťávy pustí), kuře opět naskládáme do pekáče na zelí a dopečeme doměkka a dozlatova za občasného podlití a přelití výpekem (pekáček musíme naklonit, aby výpek pod zelím stekl ke straně).
Podáváme s bramborem, houskovým nebo bramborovým knedlíkem, gnocchi.
Pokud máme rádi smetanová jídla, můžeme do zelí vmíchat ke konci pečení trochu tučné smetany nebo zakysané smetany.