Žitný zrníčkový chlebík
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 75 g žitného kvásku
- 100 g žitné celozrnné mouky jemné
- 50 g žitné chlebové mouky
- 150 g (ml) vody
- Dále:
- 150 g (ml) vody
- 1,5 lžičky soli
- 40 g suché pšenice
- lžíce nemletého máku
- 200 g žitné chlebové mouky
- tuk na vymazání formy
- otruby na vysypání formy
Postup Žitný zrníčkový chlebík
Postup přípravy receptu
-
Než vykvasí rozkvásek, uvaříme si pšenici a měkkou necháme odkapat a zchladnout. K vykvašenému rozkvásku (ten můj byl už po 4 hodinách) přidáme zbytek surovin, smícháme a toto těsto pak urovnáme do vymazané a vysypané formy.
Vysypávat vlastně není nutné, ale kabátek z otrub chlebíku moc sluší. Necháme vykynout a v remosce upečeme asi 45 minut. Po upečení vyklopíme z formy, necháme vychladnout na mřížce, aby se chlebík zespodu nezapařil a na 24-36 hodin uložíme.
Teprve pak krájíme. Počáteční kvásek jsem míchala s vodou a moukou v poměru 1:2:2 proto, že kvásku mám doma pořád dost.
Ti, kdo nepospíchají, můžou dát kvásku méně a nechat kvasit přes noc, než ráno zadělají těsto. 30 g kvásku s daným množstvím vody a mouky (tedy 150 g) bude kvasit přibližně 10-14 hodin.