Žitný zrníčkový chlebík

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

75 g žitného kvásku
100 g žitné celozrnné mouky jemné
50 g žitné chlebové mouky
150 g (ml) vody
Dále:
150 g (ml) vody
1,5 lžičky soli
40 g suché pšenice
lžíce nemletého máku
200 g žitné chlebové mouky
tuk na vymazání formy
otruby na vysypání formy

Postup přípravy receptu

  1. Než vykvasí rozkvásek, uvaříme si pšenici a měkkou necháme odkapat a zchladnout. K vykvašenému rozkvásku (ten můj byl už po 4 hodinách) přidáme zbytek surovin, smícháme a toto těsto pak urovnáme do vymazané a vysypané formy.

  2. Vysypávat vlastně není nutné, ale kabátek z otrub chlebíku moc sluší. Necháme vykynout a v remosce upečeme asi 45 minut. Po upečení vyklopíme z formy, necháme vychladnout na mřížce, aby se chlebík zespodu nezapařil a na 24-36 hodin uložíme.

  3. Teprve pak krájíme. Počáteční kvásek jsem míchala s vodou a moukou v poměru 1:2:2 proto, že kvásku mám doma pořád dost.

  4. Ti, kdo nepospíchají, můžou dát kvásku méně a nechat kvasit přes noc, než ráno zadělají těsto. 30 g kvásku s daným množstvím vody a mouky (tedy 150 g) bude kvasit přibližně 10-14 hodin.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!