Žitný chléb

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

rozkvas:
40 g žitného kvásku
220 g vody
220 g žitné chlebové mouky
- vše smícháme a v teple necháme 10-12 hodin vykynout
dále:
320-400 g vody
450 g žitné chlebové
2,5 rovné lžičky soli
kmín

Postup přípravy receptu

  1. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin, jen dobře promícháme a ihned těsto uložíme do sádlem vymazané chlebové formy (délka formy je asi 30 cm) vykynout.

  2. Po 1-3 hodinách vložíme formu i s vykynutým těstem do vyhřáté trouby a upečeme (210°C/40-45 minut, pak z formy opatrně vyklepneme na mřížku v troubě a asi 15 minut dopečeme).

  3. Upečený chleba necháme vychladnout na mřížce na stole a krájíme ho nejdřív až po 12 hodinách.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!