Zelný salát, který píše
Recepty, SalátySuroviny
- 1 sklenice nakládaného zelí
- 4 střední mrkve
- 1 velká červená silnostěnná paprika
- 4 velké jarní cibule i s natí a velikými cibulkami
- (nebo přidáte 1 větší žlutou nebo červenou cibuli)
- 4 lžíce strouhaného křenu
- asi 2 rovné lžičky mletého chilli
- sůl
- trošinku cukru (každý podle chuti)
- na přikyselení, pokud je to potřeb,a citr. šťáva
- slunečnicový olej
Postup Zelný salát, který píše
Postup přípravy receptu
-
Zelí necháme na cedníku okapat a mezitím na tenká kolečka pokrájíme cibuli i s natí, nastrouháme na hrubo mrkev a najemno křen.
Okapané zelí překrájíme, přidáme cibuli, mrkev a křen, promícháme, posypeme rovnoměrně chilli paprikou, promícháme důkladně, opatrně ochutnáme a podle chuti trochu přisolíme, přisladíme a pokud je potřeba, tak zakápneme citr. šťávou nebo i octem. Přidáme olej a vše důkladně promícháme.
Pokud je salát podle naší chuti, přetáhneme nádobu folií, dáme do lednice a dva nebo tři dny na ni zapomeneme. Chutě se prolnou, zelenina zkřehne a je to náramná mňamka (hlavně pro milovníky ostrých jídel).