Zelňačka pochoutková

Recepty, Polévky

Suroviny

400 g kysaného zelí
2 ks vepřových uzených jazyků
4 ks středních brambor
1 ks cibule
50 g uzené slaniny
1 PL vrchovatá sádla
2 PL hladké mouky
200 ml sladké smetany
200 ml kysané smetany
1 kostka zeleninového bujonu
1 ČL Vegety
1 PL vrchovatá mleté sladké papriky
1 ČL kmínu
pepř
sůl
10 ks celého pepře
3 ks New koření zavázané v balíčku z fáče (obvazový mul)
1 ks bobkového listu (nejlépe Chorvatského)

Postup přípravy receptu

  1. Jazyky omyjeme a dáme vařit s balíčkem koření a bobk. listem na 1 a 1/2 hodiny s minimem vody.

  2. Asi po hodině dáme do hrnce, ve kterém budeme vařit polévku, rozpálit nadrobno pokrájenou slaninu se sádlem a kmínem, osmahnem cibulku, papriku 5 vteřin, zalijeme 1l vřící vody a vložíme pokrájené zelí bez láku, bujon a Vegetu. Vaříme do změknutí (~40min.)

  3. Mezi tím uvaříme zvlášť v kastrolku se solí brambory pokrájené na malé kostky, vyjmeme uvařené jazyky, horké sloupneme, pokrájíme na nudličky, přidáme k zelí vč. vývaru a brambory vč. vývaru. Výjmeme koření, vlijeme sladkou smetanu s moukou a vaříme ještě 15minut.

  4. Po té vmícháme kysanou smetanu, necháme jen probublat a můžeme podávat. Konečné množství je asi 3-3,5 litru polévky


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!