Zelňačka pochoutková
Recepty, PolévkySuroviny
- 400 g kysaného zelí
- 2 ks vepřových uzených jazyků
- 4 ks středních brambor
- 1 ks cibule
- 50 g uzené slaniny
- 1 PL vrchovatá sádla
- 2 PL hladké mouky
- 200 ml sladké smetany
- 200 ml kysané smetany
- 1 kostka zeleninového bujonu
- 1 ČL Vegety
- 1 PL vrchovatá mleté sladké papriky
- 1 ČL kmínu
- pepř
- sůl
- 10 ks celého pepře
- 3 ks New koření zavázané v balíčku z fáče (obvazový mul)
- 1 ks bobkového listu (nejlépe Chorvatského)
Postup Zelňačka pochoutková
Postup přípravy receptu
-
Jazyky omyjeme a dáme vařit s balíčkem koření a bobk. listem na 1 a 1/2 hodiny s minimem vody.
Asi po hodině dáme do hrnce, ve kterém budeme vařit polévku, rozpálit nadrobno pokrájenou slaninu se sádlem a kmínem, osmahnem cibulku, papriku 5 vteřin, zalijeme 1l vřící vody a vložíme pokrájené zelí bez láku, bujon a Vegetu. Vaříme do změknutí (~40min.)
Mezi tím uvaříme zvlášť v kastrolku se solí brambory pokrájené na malé kostky, vyjmeme uvařené jazyky, horké sloupneme, pokrájíme na nudličky, přidáme k zelí vč. vývaru a brambory vč. vývaru. Výjmeme koření, vlijeme sladkou smetanu s moukou a vaříme ještě 15minut.
Po té vmícháme kysanou smetanu, necháme jen probublat a můžeme podávat. Konečné množství je asi 3-3,5 litru polévky