Zelná polévka z hlávkového zelí
Recepty, PolévkySuroviny
- polovina malé hlávky bílého zelí
- 1 stonek řapíkatého celeru
- nakládaná loupaná rajčata
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky sladké papriky
- sůl
- 1 ks maďarské klobásy (nebo jiné kvalitní)
- podle chuti chilli
Postup Zelná polévka z hlávkového zelí
Postup přípravy receptu
-
Na kráječi na jemno nakrájíme zelí, přidáme nakrájený řapík, zalijeme množstvím vody asi 2 cm nad zelí a vaříme 10 minut. Zatím nakrájíme oloupanou klobásu na kolečka a rozmixujeme nebo alespoň vidličkou rozmačkáme rajčata na pyré. Uděláme ze sádla a mouky světlou jíšku, odstavíme mimo teplo a vmícháme papriku a trochu soli (zabrání vytvoření žmolků).
Rajčatové pyré vlijeme k zelí, přidáme klobásu a když se začne opět vařit přidáme udělanou jíšku. Podle chuti dosolíme a kdo má rád přidá chilli. Ještě krátce 5-10 minut povaříme a podáváme jako sytou polévku nebo hlavní jídlo s pečivem.