Závin z listového těsta se špenátem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 300-400 g listového těsta
- 1 balení špenátu (sekaného)
- 100-150 g uzeniny (nakrájené - šunka, debrecínka, libová anglická slanina)
- strouhanka (cca z 1/2 rohlíku)
- olej
- cibule (menší)
- mléko
- kousek Nivy (nebo Hermelínu)
- pepř
- česnek
- zázvor (může být čerstvý)
- obyčejná hořčice
Postup Závin z listového těsta se špenátem
Postup přípravy receptu
-
Na trošce oleje osmažíme drobně nakrájenou cibulku, přidáme zmrazený špenát, necháme povolit a lehce povaříme.
Přidáme trochu mléka nebo smetany, ochutíme česnekem, pepřem a zázvorem (může být nastrouhaný čerstvý) a zahustíme trochou strouhanky (pohltí přebytečnou tekutinu). Můžeme přidat pár kousků sýra a nechat ho roztavit, ale není to nutné. Špenát vychladíme. Listové těsto tence rozválíme, potřeme hořčicí a poklademe tenkými plátky uzeniny (zda to bude kuřecí šunka nebo anglická slanina, závisí na tom, jaké množství cholesterolu si můžeme dovolit). Bohatě potřeme po celé ploše špenátem a svineme do závinu.
Vršek těsta propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára a těsto se netrhalo (z těch samých důvodů nenatíráme povrch závinu vajíčkem). Upečeme v hodně vyhřáté troubě, do níž můžeme vložit kastrůlek s vodou. Podáváme teplé i studené, doplněné plátky rajčátka.