Závin se zelím kysaným a masem uzeným

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

1 chlazené listové těsto
1 balení kysaného zelí (Tuřanského)
200 g vařeného uzeného masa
strouhanka
pepř
sůl
1 vejce
lněné semínko

Postup přípravy receptu

  1. Ze zelí necháme vykapat lák a ještě poté vší silou vymačkáme, tak aby zelí zůstalo zcela bez šťávy. Zelí překrájíme, jelikož dlouhá vlákna nepotřebujeme.

  2. Uzené maso nasekáme na jemno a lehce opepříme.

  3. Chlazené listové těsto ve tvaru plátu rozmotáme a necháme na již obsahujícím pečícím papíru rozprostřeno. Potřeme rozkvedlaným syrovým vejcem celou plochu těsta.

  4. Lehce posypeme jemně mletou strouhankou a rozvrstvíme na plát těsta stejným dílem kysané zelí. Stejně tak na zelí nasypeme nasekané uzené maso.

  5. Oba kratší konce těsta kousek přeložíme a poté za pomoci pečícího papíru smotáme a utahujeme do tvaru závinu. Přendáme i s pečícím papírem na plech.

  6. Zbytkem rozkvedlaného vejce potřeme závin po celé ploše povrchu. Bohatě posypeme lněným semínkem a nohavici propícháme na povrchu vidličkou, aby mohla unikat pára a závin nepraskl.

  7. Pečeme při střední teplotě a dle typu trouby dozlatova a dokřupava cca 40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!