Závin se zelím kysaným a masem uzeným
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 1 chlazené listové těsto
- 1 balení kysaného zelí (Tuřanského)
- 200 g vařeného uzeného masa
- strouhanka
- pepř
- sůl
- 1 vejce
- lněné semínko
Postup Závin se zelím kysaným a masem uzeným
Postup přípravy receptu
-
Ze zelí necháme vykapat lák a ještě poté vší silou vymačkáme, tak aby zelí zůstalo zcela bez šťávy. Zelí překrájíme, jelikož dlouhá vlákna nepotřebujeme.
Uzené maso nasekáme na jemno a lehce opepříme.
Chlazené listové těsto ve tvaru plátu rozmotáme a necháme na již obsahujícím pečícím papíru rozprostřeno. Potřeme rozkvedlaným syrovým vejcem celou plochu těsta.
Lehce posypeme jemně mletou strouhankou a rozvrstvíme na plát těsta stejným dílem kysané zelí. Stejně tak na zelí nasypeme nasekané uzené maso.
Oba kratší konce těsta kousek přeložíme a poté za pomoci pečícího papíru smotáme a utahujeme do tvaru závinu. Přendáme i s pečícím papírem na plech.
Zbytkem rozkvedlaného vejce potřeme závin po celé ploše povrchu. Bohatě posypeme lněným semínkem a nohavici propícháme na povrchu vidličkou, aby mohla unikat pára a závin nepraskl.
Pečeme při střední teplotě a dle typu trouby dozlatova a dokřupava cca 40 minut.