Zapékaná zelenina
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- kapustové listy (na pokrytí dna zapékací misky)
- 1 květák
- 2 stonky řapíkatého celeru i s pěknými lístky
- asi 5 cm bílé části pórku
- bylinkový olej:
- já mám vlastní s
- pažitkou
- bazalkou
- chilli papričkami
- libečkem
- rozmarýnem
- muškátový květ
- kmín
- pepř
- tymián
- sůl
- bobkový list
- libeček (do vody na uvaření květáku)
- voda (na květák)
- 1-2 stroužky česneku na dochucení květákové kaše
- 200 ml šlehačky
- 1 vejce
- vývar z květáku
Postup Zapékaná zelenina
Postup přípravy receptu
-
Veškerou zeleninu si očistíme.
Uvaříme si do měkka květák s kořením ve vodě – množství i druhy dle sebe.
Květák vyndáme, vývar si uchováme pro další využití. Květák rozšťoucháme s troškou vývaru a můžeme dochutit prolisovaným česnekem.
Na dno vymaštěné misky vložíme kapustové listy, pak květákovou kaši. Pokapeme olejem, posypeme nakrájeným pórkem a řapíkatým celerem.
Zapečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Po této době zalijeme rozšlehanou smetanou s vejcem. Upečeme do zrůžovění.