Zapečené bylinkové brambory
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 1,5 kg brambor
- 50 g másla (na vymazání zapékací misky)
- 1 lžíce strouhanky (na vysypání misky)
- 1 lžíce usekané pažitky
- 2 lžíce usekané petrželky
- 70 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- mletý černý pepř
- špetka muškátového květu
- 1 dcl smetany
- 100 g strouhaného eidamu
Postup Zapečené bylinkové brambory
Postup přípravy receptu
-
Brambory pečlivě omyjeme pod studenou tekoucí vodou, vložíme je do hrnce s vodou (voda by měla být nejméně 5 cm nad bramborami) a uvaříme ve slupce. Potom brambory scedíme, necháme trochu vychladnout, zbavíme je slupky a nakrájíme na plátky silné asi 5 mm.
Přiměřeně velkou zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Brambory urovnáme do misky tak, že každou vrstvu posypeme směsí usekané pažitky a petrželky. Zapékací misku vložíme do trouby rozehřáté na 250°C a pečeme asi 7 minut.
Máslo necháme rozpustit v kastrůlku, přisypeme hladkou mouku a připravíme si jíšku, kterou zalijeme smetanou a necháme za stálého míchání a šlehání povařit 10 - 15 minut. Vzniklý bešamel osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým květem a strouhaným sýrem.
Potom jím zalijeme zapečené brambory a při teplotě 180°C zapékáme ještě 17 - 20 minut, dokud povrch nezrůžoví.