Zámecký paprikový guláš
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 600 g hovězí kližky
- 2 cibule
- 100 g špeku (slaniny)
- 4 PL olivového oleje extra virgin
- 4 stroužky česneku
- 2 PL paprikové pasty
- 1 KL sladké papriky
- 1/2 KL pálivé papriky
- chilli
- pepř
- 1 l vývaru nebo voda a kostka
- jíška
- bylinky (nebo jarní cibulka na ozdobu)
Postup Zámecký paprikový guláš
Postup přípravy receptu
-
Na oleji si rozpustíme špek a na něm dozlatova orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné na kostky nakrájené maso a zprudka restujeme cca 10 minut (maso se musí zatáhnout ze všech stran).
Když je maso opečené přidáme nadrobno nakrájený česnek a sladkou a pálivou papriku. Promícháme a ihned zalijeme vývarem, aby paprika nezhořkla. Přidáme ostatní koření, paprikovou pastu a event. sůl (není nutná, když dáte více česneku a čili).
Dusíme na mírném ohni do měkka cca 1 hodinu, dle kvality masa. Když je maso měkké zahustíme omáčkou trochou jíšky (já používám instantní) a provaříme ještě 10-15 minut.
Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem nebo s těstovinami. Na talíři můžeme ozdobit čerstvými bylinkami nebo jarní cibulkou.