Zámecké lívanečky se švestkovým rozvarem
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Lívance:
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 200 ml 31% smetany
- 2 vejce
- 40g cukru krupice
- špetka soli
- mléko dle potřeby
- rozpuštěné máslo
- Rozvar:
- 500 g švestek bez pecek
- Rum
- 4 lžíce švestkových povidel
- voda na podlití
- skořice mletá
- citronová kůra
- mletý badyán
- 1 vanilkový cukr
- cukr krupice - dle chuti
- Na ozdobení např. ušlehanou smetanu nebo smetánek
Postup Zámecké lívanečky se švestkovým rozvarem
Postup přípravy receptu
-
Rozvar: Cukr rozpustíme na karamel, přidáme švestky, podlijeme trochou rumu, přidáme trochu vody a švestková povidla. Přidáme rovněž koření - skořici, badyán, kůru a cukry.
Dusíme do změknutí švestek - švestky lehce rozvaříme, ne však úplně. (měly by zůstat celé)
Lívance: Smícháme sypké suroviny zvlášť, přidáme postupně smetanu a vejce a dle potřeby přiléváme mléko, aby nám vzniklo hustší těstíčko.
Smažíme klasické lívance. Ještě teplé je potřeme rozpuštěným máslem. Na talíř položíme lívanečky a polijeme rozvarem a případně dozdobíme smetanou.