Kuřecí stehna zámecké paní

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Suroviny:
4 ks kuřecích stehen
1 bílá paprika
2 rajčata
1 karotka
4 snítky rozmarýnu
mletá červená paprika sladká
sůl
celý kmín
máslo
Nádivka:
1 starší rohlík
1 dl smetany
snítka rozmarýnu
snítka tymiánu
celerová a petrželová nať
2 plátky prorostlé slaniny
1 celé syrové vejce
sůl
pepř
muškátový oříšek

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí stehna dobře očistíme a prsty si z vrchní části utvoříme prostor pod kůží.

  2. Stehna osolíme a necháme odpočinout.

  3. Vytvoříme si trochu nádivky a to tak, že starší rohlík nakrájíme na velmi malé kostičky.

  4. Vložíme do mísy, přelijeme smetanou a přidáme syrové vejce.

  5. Nasekáme tymián, rozmarýn, celerovou a petrželovou nať.

  6. Přidáme k rohlíku se smetanou a zpracujeme v celistvou hmotu.

  7. Slaninu si nakrájíme na velmi malé kostičky a necháme zprudka opéct na suché pánvičce do křupava. Společně s vyškvařeným tukem přidáme k nádivkovému základu.

  8. Lehce osolíme a opepříme. Strouhneme párkrát muškátový oříšek a vše dokonale promícháme.

  9. Nádivku dáme na chvilku vychladit do lednice, aby se nám s ní lépe pracovalo.

  10. Po vychlazení malou lžičkou plníme podkožní kapsy stehen, dokud nespotřebujeme všechnu nádivku.

  11. Naplněná stehna přendáme na pečící papír do pekáče.

  12. Na hrubé kousky si nakrájíme rajčata, karotku i papriku a poklademe okolo stehen do pekáče.

  13. Naplněná stehna pokmínujeme a posypeme zlehka mletou červenou paprikou.

  14. Na každé stehno položíme plátek másla, na který dáme snítku rozmarýnu.

  15. Podlijeme trochou vody a přikryté pečeme 60 minut.

  16. Poté pečeme ještě odkryté asi 20 minut za občasného přelévání výpekem.

  17. Výpek scedíme, zeleninu odstraníme a lehce zahustíme kávovou lžičkou předem připravené světlé máslové jíšky.

  18. Necháme provařit asi 5 minut a podáváme s hráškovou rýži.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!