Višňovo-borůvkový cheesecake
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na korpus:
- 250 celozrnných nebo karamelových sušenek
- 120 g rozpuštěného másla
- Na náplň:
- 3 plátky želatiny + voda podle návodu
- 120 ml vody k ovoci do pánve
- 250 g višní
- 150 g borůvek
- 500 g měkkého tvarohu
- 100 g domácí lučiny (nebo mascarpone)
- kůra z jedné limetky
- 1 PL limetkové šťávy
- 1 PL práškové stévie (nebo moučkového cukru)
- 2 -3 žloutky
- 2 PL krupičky
- 1 vanilkový cukr
- máslo na formu
Postup Višňovo-borůvkový cheesecake
Postup přípravy receptu
-
Sušenky nadrtíme nebo namixujeme s krupičkou a spojíme s rozpuštěným máslem. Hmotu dáme na 25 minut do lednice, aby dobře ztuhla.
Porcelánovou, koláčovou nebo dortovou formu dobře vymažeme máslem i po stranách.
Ve šlehači zlehka ušleháme tvarohy s lučinou, kůrou z limetky, šťávou z limetky, žloutky a cukry. Prošleháváme po dobu 3 minut. Sušenkovou hmotu vložíme do vymazané formy a lžící hmotu zarovnáme.
Višně omyjeme a vypeckujeme. Borůvky omyjeme. Na sušenkový korpus navrstvíme tvarohovo-lučinovou směs, do které vmícháme pár borůvek.
Dáme péci do rozehřáté trouby na 180 stupňů na cca 45-50 minut. Po této době troubu vypneme, pootevřeme dvířka u trouby a necháme cheesecake hodinu chladnout.
Mezitím omyté a vypeckované višně a zbylé borůvky nasypeme do hlubší pánve, přidáme cca 120 ml vody, trochu cukru nebo sladidla a vaříme po dobu cca 5 minut.
Plátkovou želatinu namočíme podle návodu na 10 minut do studené vody nabobtnat. Po této době želatinu přidáme do pánve s ovocem rozpustit.
Touto omáčkou lžící polijeme vychladlý cheesecake a necháme ztuhnout do druhého dne v lednici. Podáváme ke kávě samotný nebo se šlehačkou.