Višňové řezy s tvarohovou náplní + domácí vypeckovávání višní
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 210 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- citronová kůra (ze 1/4 citronu)
- 150 g Hery (másla)
- špetka soli
- Náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/4 sáčku vanil. pudinku
- 100 ml mléka
- čerstvé višně
- Drobenka:
- 50 g hrubé mouky
- 50 g cukru krupice
- 30 g másla (Hera)
- 1/2 KL skořice mletá (nemusí být)
Postup Višňové řezy s tvarohovou náplní + domácí vypeckovávání višní
Postup přípravy receptu
-
Na vál prosejeme mouku a cukr. Uděláme důlek, přidáme žloutek, citron. kůru, sůl a nastrouháme tuhý tuk. Vše rychle rukama zpracujeme na hladké těsto.
Těsto rozválíme na plát, vložíme jej do připravené koláčové formy a vytvarujeme.
Dno propícháme vidličkou (aby se při pečení nevyboulilo) a formu uložíme do chladu. Formy jsem měla teflonovou a keramickou a nevymazávala jsem je.
V kastrolku uvaříme pudink a ještě vlažný ho zašleháme do zbylých surovin na náplň. Také odpeckujeme višně.
Do jiné misky dáme suroviny na drobenku a prsty je rozemneme.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Do formy s těstem dáme tvarohovou náplň, poklademe jí vypeckovanými višněmi a posypeme drobenkou.
Formu dáme do vyhřáté trouby a po 10 min. ztlumíme na 175 °C a pečeme do světle růžova - asi 35 - 40 min.
Vypeckování višní - jelikož nevlastním žádný vypeckovač na višně / třešně, tak jsem většinou vypeckovávala jen ručně - nožem a vše okolo mě bylo zbarvené do červena. Minule jsem dumala, jak to udělat bez nepořádku a napadlo mě obyčené brčko a špejle.
Do brčka dáme špejli (aby se nelámalo), aby brčko po špejli necestovalo tak na ní uděláme jakoby uzel z gumičky a můžeme odpeckovávat bez nepořádku. Šťáva, která obvykle cáká všude okolo, se tady dostane do brčka a nikde není nepořádek. Tento odpeckovávač dáme na višeň proti otvoru po stopce a jen lehce zatlačíme. Pecka vyjede ven hladce a jde to krásně rychle. Přemýšlela jsem, že to dám jako recept, ale nevím, jestli by tu proti tomu nevznikly nějaké dohady a tak to přidávám pod recept i s fotkami.