Víkendové sladké večky
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 180 g vody
- 90 g změklé Hery
- 1 vejce
- 15-20 g sušeného mléka
- 70 g cukru
- asi 0,5 rovné lžičky soli
- 2 lžičky strouhané citrónové kůry
- 480 g hladké mouky
- 17-21 g droždí
Postup Víkendové sladké večky
Postup přípravy receptu
-
Těsto může vypracovat pekárna klasickým způsobem (program Těsto), ale vhodnější je zadělat ho na omládek: 100 g vlažné vody smícháme s droždím, rovnou lžičkou sladěnky (sladového výtažku) a 125 g hladké mouky (vše bereme z už odváženého, nachystaného množství surovin), umícháme do hladka a v teplém prostředí necháme hodinu kynout.
Přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme vykynout. Během kynutí je vhodné těsto asi dvakrát propracovat.
Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na kousky a tvarujeme. Veček (bagetek) jsem měla 8, rohlíků bych určitě udělala aspoň 10. Pečivo necháme na plechu nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem, dobře posypeme celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/20-25 min). Vychladlé pečivo jde dobře i zamrazit.