Vídeňský telecí guláš

Recepty, Omáčky

Suroviny

600 g telecí plece
400 g cibule
olej
100 ml suchého bílého vína
2 lžíce rajského protlaku
3 lžičky sladké mleté papriky
sůl
pepř
muškátový oříšek
citrónová kůra
zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Odblaněné maso nakrájíme na kostky a osolíme lžičkou soli. Cibuli nasekáme nadrobno. Připravené maso opečeme ze všech stran na rozehřátém oleji, vyndáme ho děrovanou lžící a odložíme stranou.

  2. Na olej po mase vhodíme nakrájenou cibuli a restujeme ji tak dlouho, až je všechna rovnoměrně zlatavá. K cibuli pak přimícháme rajský protlak a necháme ho asi 2 minuty orestovat.

  3. Pak cibuli s protlakem posypeme paprikou, promícháme a ihned do hrnce vrátíme maso a podlijeme vínem. Během chvilky se víno odpaří, tak podlijeme maso horkou vodou tak, aby bylo zcela potopeno. Okořeníme muškátovým oříškem, stačí několik strouhnutí, trochu osolíme vsypeme trošku citrónové kůry. Hrnec přiklopíme poklicí a maso necháme pomalu dusit 1- 11/2 hodiny, až bude úplně měkké.

  4. Pak si dáme práci a maso z hrnce všechno vybereme a odložíme na chvíli do tepla. Všechno ostatní, co zbylo v hrnci rozmixujeme na hladkou omáčku. Maso přidáme do omáčky a podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem.

  5. Do každé porce na talíři dáme lžíci zakysané smetany, která guláš ještě krásně zjemní. Nejlepší příloha jsou těstoviny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!