Veselá bábovka

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 skleničky polohrubé mouky
3 celá vejce
2 skleničky cukru krystal
1 sklenička oleje
1,5 skleničky vlažné vody
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
rum dle chuti, nálady, věku, odvahy, zkušenosti atd.:-)
olej na vymazání formy
hr. mouku nebo strouhanku na vysypání formy
sklenička +- 250 ml, záleží jak chcete mít bábovku velkou, důležité je, dávkovat po celou dobu přípravy těsta stejně velkou nádobou

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme nejprve všechny suché přísady: mouku, cukry, prášek do pečiva a pak vmícháme vejce, olej a vodu. Pokud by bylo těsto příliš husté, s opatrností přilijeme vodu. Až je těsto hlaďoučké, nastává čas rumu (tuzemáku). Na dvakrát až třikrát přimícháme a průběžně chutnáme. Rum bábovce dodá finální chuť, nádhernou žlutou barvu, vůni a vláčnost.

  2. Do vymazané a vysypané bábovkové formy vlijeme těsto a podle trouby pečeme. Já např. na 170°C 3/4 až 1 hodinu. Bábovku kontrolujeme špejlí a hlídáme aby se nevysušila, tahle to nemá ráda.

  3. Bábovku po upečení vyklopíme horkou nebo i studenou. Krájíme jí ale lehce vychladlou. Mramorová, či zebrová verze je také dobrá.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!