Veselá bábovka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 skleničky polohrubé mouky
- 3 celá vejce
- 2 skleničky cukru krystal
- 1 sklenička oleje
- 1,5 skleničky vlažné vody
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- rum dle chuti, nálady, věku, odvahy, zkušenosti atd.:-)
- olej na vymazání formy
- hr. mouku nebo strouhanku na vysypání formy
- sklenička +- 250 ml, záleží jak chcete mít bábovku velkou, důležité je, dávkovat po celou dobu přípravy těsta stejně velkou nádobou
Postup Veselá bábovka
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme nejprve všechny suché přísady: mouku, cukry, prášek do pečiva a pak vmícháme vejce, olej a vodu. Pokud by bylo těsto příliš husté, s opatrností přilijeme vodu. Až je těsto hlaďoučké, nastává čas rumu (tuzemáku). Na dvakrát až třikrát přimícháme a průběžně chutnáme. Rum bábovce dodá finální chuť, nádhernou žlutou barvu, vůni a vláčnost.
Do vymazané a vysypané bábovkové formy vlijeme těsto a podle trouby pečeme. Já např. na 170°C 3/4 až 1 hodinu. Bábovku kontrolujeme špejlí a hlídáme aby se nevysušila, tahle to nemá ráda.
Bábovku po upečení vyklopíme horkou nebo i studenou. Krájíme jí ale lehce vychladlou. Mramorová, či zebrová verze je také dobrá.