Vepřový plátek s hříbkovou čepicí - dvě jídla z jednoho hrnce
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 6 silnějších plátků vepřového plecka
- 100 g špeku
- 1 cibule
- 1 lžička celého kmínu
- 3 lžíce oleje +1 lžíce hladké mouky na zásmažku
- 2 nadrcené stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- dále budeme potřebovat
- 1 lžíci oleje
- 1 malá nadrobno nakrájená cibule
- 2 velké hrsti nakrájených čerstvých hříbků
- 1 vejce
- špetku drceného kmínu
- sůl
- mletý pepř
- nakrájené bylinky:
- oregano
- libeček
- petrželka
- 100 g nastouhaného tvrdého sýra
Postup Vepřový plátek s hříbkovou čepicí - dvě jídla z jednoho hrnce
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, dáme do hrnce a až po chvíli pustí tuk, přisypeme kmín, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme do růžové barvy.
Plátky masa naklepeme, nařízneme na okrajích, osolíme, poprášíme pepřem a dáme do hrnce na cibuli zatáhnout po obou stranách. Podlijeme menším množstvím vody a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení podléváme horkou vodou. (V papiňáku podlijeme 200 ml horké vody a dusíme 25 minut).
3 měkké plátky masa a 70 ml šťávy z masa odložíme stranou, do zbytku vmícháme tmavší zásmažku, kterou jsme si přichystali z oleje a mouky a necháme 10minut provařit. V závěru přidáme nadrcený česnek a podle potřeby dochutíme. Necháme vystydnout, uložímeme do lednice a máme oběd na druhý den, kdy můžeme podávatvat s bramborem, knedlíkem, nebo s rýží.
Nyní se pustíme do přípravy plátků s hříbkovou čepicí.
V kastrolu si na nadrobno orestované cibuli podusíme hříbky. 2 lžíce podušené směsi dáme na pánev a do zbytku v kastrolu přidáme vejce, okořeníme a umícháme smaženici.
Podušenou hříbkovou směs na pánvi podlijeme šťávou z masa, kterou jsme si odlili stranou. Přidáme plátky masa, na každý kus dáme hromádku smaženice a zasypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Přikryjeme poklicí a na slabém plameni podusíme 5 minut. Podáváme s bramborem.