Vepřový plátek s hříbkovou čepicí - dvě jídla z jednoho hrnce

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

6 silnějších plátků vepřového plecka
100 g špeku
1 cibule
1 lžička celého kmínu
3 lžíce oleje +1 lžíce hladké mouky na zásmažku
2 nadrcené stroužky česneku
sůl
mletý pepř
dále budeme potřebovat
1 lžíci oleje
1 malá nadrobno nakrájená cibule
2 velké hrsti nakrájených čerstvých hříbků
1 vejce
špetku drceného kmínu
sůl
mletý pepř
nakrájené bylinky:
oregano
libeček
petrželka
100 g nastouhaného tvrdého sýra

Postup přípravy receptu

  1. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, dáme do hrnce a až po chvíli pustí tuk, přisypeme kmín, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme do růžové barvy.

  2. Plátky masa naklepeme, nařízneme na okrajích, osolíme, poprášíme pepřem a dáme do hrnce na cibuli zatáhnout po obou stranách. Podlijeme menším množstvím vody a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení podléváme horkou vodou. (V papiňáku podlijeme 200 ml horké vody a dusíme 25 minut).

  3. 3 měkké plátky masa a 70 ml šťávy z masa odložíme stranou, do zbytku vmícháme tmavší zásmažku, kterou jsme si přichystali z oleje a mouky a necháme 10minut provařit. V závěru přidáme nadrcený česnek a podle potřeby dochutíme. Necháme vystydnout, uložímeme do lednice a máme oběd na druhý den, kdy můžeme podávatvat s bramborem, knedlíkem, nebo s rýží.

  4. Nyní se pustíme do přípravy plátků s hříbkovou čepicí.

  5. V kastrolu si na nadrobno orestované cibuli podusíme hříbky. 2 lžíce podušené směsi dáme na pánev a do zbytku v kastrolu přidáme vejce, okořeníme a umícháme smaženici.

  6. Podušenou hříbkovou směs na pánvi podlijeme šťávou z masa, kterou jsme si odlili stranou. Přidáme plátky masa, na každý kus dáme hromádku smaženice a zasypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Přikryjeme poklicí a na slabém plameni podusíme 5 minut. Podáváme s bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!