Vepřový grill-burger
Recepty, GrilováníSuroviny
- 1,5 kg mletého vepřového masa (na 10 porcí)
- 1 svazek čerstvé plocholisté petrželové natě
- 1 svazek čerstvého koriandru (natě)
- 10 plátků prorostlé slaniny
- čerstvě mletá hrubozrnná mořská sůl
- čerstvě mletý pepř čtyř barev
- červená cibule
- kyselé okurky
- velké rajče
- majonéza (Dijonská)
- ostrý kečup Gurmán
- 10 plátků sýru Chedar
- lístky salátu Little Gem
Postup Vepřový grill-burger
Postup přípravy receptu
-
Vepřové mleté maso osolíme, opepříme a přidáme do něj nasekanou petrželovou a koriandrovou nať. Ručně poctivě prohněteme a dáme uložit do chladu. Nakrájíme si na velejemno červenou cibuli, na plátky okurky, rajčata a obereme a opereme listy salátu. Sýr necháme při pokojové teplotě změknout. Rozpálíme gril, žulový kámen nebo grilovací pánev.
Z vychlazeného a bylinkami okořeněného vepřového masa vytvoříme 10 pevných vzduchu zbavených koulí. Každou kouli následně zplacatíme“ a utvoříme po celé ploše stejně vysokou placku cca 1,5 až 2 cm. Uprostřed placky vytvoříme hranou dlaně mírný žlábek, aby se nám maso při opékání uprostřed nezvedalo. Vkládáme na rozpálený gril a zprudka necháme zatáhnout.
Jakmile začne maso krásně vonět (cca 5 minut) tak ho obracečkou otočíme a opečeme stejně dlouho i z druhé strany. Burger ještě jednou obrátíme a na každou porci masa položíme plátek sýru.
V tuto dobu si opečeme do křupava i plátky slaniny. Slaninu nedávejte na rošt (propadne Vám), pokud není jiná možnost, opečte ji na pánvi. Rozříznuté bulky (sezamové, sýrové) opečeme z vnitřní strany na sucho na grilu. Spodní část bulky potřeme bohatě majonézou, posypeme nasekanou cibulkou, plátky rajčete a poklademe listy salátu. Na toto lůžko“ přendáme z grilu maso s již částečně roztaveným sýrem, poklademe plátkem okurky, opečenou křupavou slaninou a přiklopíme horní části bulky, kterou jsme z vnitřní strany pokapali kvalitním hustým kečupem.