Vepřová roláda v meruňkovicovém sosu
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- •2 kyselá jablka
- •200 g sušených meruněk
- •25 g másla
- •30 g rozinek
- •0,5 l merunkovice
- •2 kg vepřové kýty na roládu
- •Sůl
- pepř
- drcený kmín
- •2 zoubky utřeného česneku
- •200 g uzeného nakrájeného na tenké plátky
- •20 g másla
- •2 PL řepného sirupu
- •250 ml jablečného moštu
- •1 l vývaru (cca)
Postup Vepřová roláda v meruňkovicovém sosu
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupu, vykrojím jadřinec a pokrájím na kostky. Stejně pokrájím i meruňky.
Rozpustím máslo – na něm pak orestuji jablka, meruňky a rozinky.
Přidám štamprličku meruňkovice, stáhnu z ohně a nechám vychladnout. Zvídavým hospodyňkám, jež bádají nad záhadou, co se zbytkem meruňkovice, doporučuji obrátit se na manžela (partnera) – on už si s tím poradí.
Maso vhodným řezem rozkrojím na plát, naklepu.
Osolím, opepřím, posypu drceným kmínem a potřu utřeným (nastrouhaným) česnekem.
Rozložím uzené (může být i bůček, ale opravdu uzený ne to co něco” z hypermarketu).
Potřu jablečnomerunkovicovou směsí.
Stočím roládu, převážu špagátkem a obalím ve směsi soli a pepře.
Vložím do pekáčku, eventuálně do kastrolu.
Troubu rozehřeji na 200° C a nechám zapéct bez zakrytí cca 30 minut.
Až se maso uzavře, přiliji jablečný mošt smíchaný s řepným sirupem a vývarem.
Nechám dál v troubě při 180 stupních něco kolem hodiny.
Po tom čase vyndám z trouby, maso uklidím do tepla a sos prudkým vařením zredukuji na požadovanou hustotu.
Pokud by se jevila někomu přílišná sladkost, lze ji srazit přidáním smetany.
Z masa odstraním špagát, pokrájím a podávám se slezskými kluskami, nebo kopýtki.
Jako příloha červená řepa vařená s kmínem. http://www.toprecepty.cz/recept/27885-cervena-repa-varena-s-kminem