Vepřová roláda s kuřecím masem, mandlemi a sušenými švestkami

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

500 - 550 g vepřové kýty
200 g kuřecích prsou
40 g anglické slaniny
25 g mandlí
35 g sušených švestek
5 - 6 lžic sladké 12% smetany
sůl
bílý pepř
1 lžička vegety
petrželka
2 lžíce oleje
2 lžíce hotové jíšky

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí prsa rozmělníme sekáčkem potravin nebo jemně semeleme. Přidáme smetanu dle potřeby, sypký bujón, jemně nasekanou petrželku a smícháme do ne moc tuhé hmoty. Musí se dát pak rozetřít. Pokud je třeba, tak dosolíme, ale bujón je dost slaný. Můžeme si dochutit i jinak, podle své chuti.

  2. Do vařící vody vsypeme mandle, po minutce je scedíme a oloupeme. Pokud máme sušené švestky tužší, tak je zalijeme troškou brandy(vody) a necháme odležet.

  3. Vepřovou kýtu si rozřízneme na plát, z obou stran naklepeme, snažíme se roztahovat do šířky. Jemně osolíme, opepříme a poklademe plátky slaniny. Rozetřeme fáš z kuřecího masa, na ni uložíme do řady sušené švestky a různě poklademe mandle. Stočíme do rolády, svážeme potravinovým provázkem, na povrchu ještě jemně osolíme.

  4. Do pekáčku dáme trošku oleje, roládu a tu taky potřeme olejem, přidáme trošku vody - asi 1 - 1,5 dl, zakryjeme poklopem nebo alobalem a dáme do předehřáté trouby. Během přípravy přeléváme výpekem, pokud je málo tak přidáme malinko vody a ke konci pekáček odklopíme. Roládu ale moc nevysušíme, jestli je měkká zjistíme vpichem špejlí. Já jsem pekla v remosce.

  5. Hotovou roládu vyjmeme, odstraníme provázek, naporcujeme a udržujeme v teple.

  6. Do výpeku přidáme trochu vody a zahustíme ho buď hotovou jíškou nebo moukou rozkvedlanou v troše vody. Já si připravuji na zahušťovaní šťáv mouku opraženou nasucho, tzv. suchou jíšku. Necháme zvolna provařit, minimálně 15 minut a dochutíme. Pokud je třeba, tak procedíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!