Vepřová roláda pomodoro na tymiánu
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg bůčkového ořezu ze žeber
- 10 dkg sušených rajčat (pomodoro cca 12-15 plátků)
- 1 delší klobása (čabajský točený, lečo klobása)
- 2 větší cibule
- sůl
- pepř
- mletá paprika
- 6 snítek čerstvého tymiánu
- vývar z kostí
- režná nit
Postup Vepřová roláda pomodoro na tymiánu
Postup přípravy receptu
-
Plát bůčkového ořezu rozprostřeme, bohatě osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou. Na rozložený a okořeněný plát masa položíme dle chuti vybranou klobásu.
Podél klobásy dáme po celé délce plátky sušených rajčat. Plát masa při každém částečném smotání proložíme dalšími plátky sušených rajčat (celkem tedy 3 samostatné řady rajčat).
Vzniklou roládu motáme velmi pevně, jelikož nám nemá co vytékat, tak to jde velmi dobře. Převážeme režnou nití a její povrch také osolíme, opepříme a opaprikujeme.
Roládu zprudka opečeme na oleji a přendáme do pekáče. Na výpeku z orestované rolády zesklovatíme na hrubší kusy nakrájené cibule, snítky čerstvého tymiánu a přidáme následně k roládě do pekáče.
Podlijeme cca 4 dl vývaru z kostí a pečeme cca 2,5 hodiny na střední teplotu přiklopené.
Z výpeku uděláme omáčku, do které propasírujeme ztmavlou vypečenou cibuli a snítky tymiánu, čímž nám vznikne krásně tmavá šťáva, kterou nastavíme vývarem a dohustíme trochou mouky rozmíchané ve vodě. Podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.