Vepřová plec pečená na pivu s brusinkovým zelím
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřové plece vcelku
- 2 velké cibule
- 5-6 stroužků utřeného česneku
- 1 lžíce sádla
- 250 ml světlého piva
- vývar nebo voda
- 150 g uzené krkovice
- sůl
- pepř
- mletý kmín
- ---
- 1 velká sklenice sterilovaného červeného zelí
- 1 cibule
- kousek sádla
- cca 50 ml červeného vína nebo piva
- 1 střední brambora
- 2 lžíce brusinkové marmelády
- 1 lžíce červeného vinného octu
- 1 lžíce třtinového cukru
- sůl
- pepř
Postup Vepřová plec pečená na pivu s brusinkovým zelím
Postup přípravy receptu
-
Maso den předem nasolíme, opepříme a potřeme česnekem. Zakápneme olejem a přikryté uložíme do lednice. Druhý den svážeme potravinářským provázkem, aby drželo tvar. Položíme na nakrájenou cibuli a krkovici do pekáčku.
Poprášíme kmínem, podlijeme pivem a dáme odkryté do trouby na 220 st. na 10-15 minut. Poté zakryjeme, snížíme teplotu na 160 st. a podle potřeby dolijeme vývar. Pečeme do měkka cca 2 hodiny. V polovině maso otočíme a průběžně poléváme výpekem.
Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a na kousku sádla orestujeme. Vsypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Zalijeme vínem nebo pivem, octem a necháme odvařit. Přidáme zelí i s nálevem a bramboru nastrouhanou najemno. Vaříme doměkka. Před koncem vaření vmícháme brusinky a zelí dochutíme solí nebo octem.
Maso po upečení necháme 10-15 odpočinout a odstraníme provázek. Krájíme na plátky a podáváme se zelím a knedlíky. Já zvolila bramborovo-rohlíkové.