Vepřová panenka v slaninovo-bylinkovo-hořčičném kabátě a ragú z hlívy ústřičné

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

700 g panenky
200 g slaniny (nejlépe pančety)
3 lžíce hrubozrnné hořčice
3 lžíce bylinek (může být tymián, oregano, bazalka a jiné), já měla tymián
olej
sůl
bílý pepř
400 g hlívy ústřičné
20 g másla
1 šalotka
1 smetana na šlehání
1 hrst petrželky
50 ml bílého vína
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Panenku nakrájíme na zhruba 10 cm špalíky, šalotku na drobno, hlívu očistíme pokrájíme na 1 cm proužky, petrželku nasekáme na drobno.

  2. Slaninu vyskládáme na prkénko vedle sebe tak, aby se lehce překrývala, osolíme, opepříme, posypeme bylinkami a potřeme hořčicí. Na takto připravenou slaninu položíme špalík panenky a opatrně smotáme.Zajistíme špagátkem. Stejně připravíme i ostatní špalíky panenky.

  3. Rozpálíme pánev, dáme trochu oleje a panenku ve slanině opečeme se všech stran dozlatova. Přendáme ji do rozpálené trouby a dáme na zhruba 8-10 minut dopéct. Upečenou panenku necháme pár minut odpočinout a uděláme ragú.

  4. Na másle restujeme šalotku jen do sklovita, přidáme hlívu, trochu opečeme, přilijeme víno a zredukujeme tak na polovinu. Vlijeme smetanu, osolíme, opepříme a přidáme petrželku.

  5. Hotové ragú servírujeme s panenkou, nakrájenou na plátky a s přílohou. Já měla máslové brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!