Vepřová panenka v makovém obalu se zeleninovou salsou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 -2 panenky (podle počtu jedlíků)
- 200 g mletého máku
- 1 kávová lžička soli
- Několik kapek oleje (na potření panenky)
- Na salsu:
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- asi 10 cm bílé části pórku
- 8 cherry rajčátek (nebo 2 větší rajská jablíčka)
- čerstvě namletý čtyřbarevný pepř
- sůl dle chuti
- 1 chilli paprička (není nutná) nebo chilli omáčka (také netřeba)
- cca 3 polévkové lžíce octa (dle chuti)
- cca 3 polévkové lžíce olivového oleje (dle chuti)
- 2 – 3 stroužky česneku
- Na dokončení je ideální použít pánev, kterou můžete vložit do trouby bez přendávání do pekáčku anebo elektrický pekáček (moje varianta)
Postup Vepřová panenka v makovém obalu se zeleninovou salsou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve smícháme mák se solí. Panenku velmi jemně potřeme olejem a obalíme v máku, ten pořádně do panenky zatlačíme. Necháme odležet a jdeme na salsu:
Zeleninu očistíme a nakrájíme na velmi malé kousky. Pokud použijeme velké rajče, doporučuji spařit a oloupat slupku, u cherry to potřeba není.
Opepříme, osolíme, přidáme česnek. Zalijeme olejem a octem, dochutíme dle své chuti.
Necháme panenku a salsu odležet alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
Rozpálíme olej a panenku orestujeme po obou stranách asi minutu.
Dopékáme v troubě na 180°C ještě 8 minut. Necháme 10 minut odpočinout, panenku naporcujeme.
Na talíř dáme panenku a salsu. Pro větší jedlíky můžeme přidat rýži nebo různě upravené brambory (my měli bez přílohy) Nápad z hlavy přítele mé dcery a jinak hledáno v různých kuchařkách. Možné varianty, které mě zaujaly: Do salsy lze přidat i nakrájené olivy plněné chilli papričkami nebo jen prostě olivy. Dále můžeme přidat řeřichu, bazalku, pažitku, ledový salát Panenku lze také před podáváním nakrájet na medailonky a ty teprve obalit. Medailonky by se pekly podstatně méně – asi 3 minuty. Panenka vcelku si ale uchová více šťávy. Do máku lze přidat i citronovou kůru, šťávu a např. strouhanku. Jde použít i nemletý mák, ale myslím, že ten mletý lépe drží.