Vepřová panenka s čedarovou omáčkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- šál vepřové panenky
- pepř na steaky
- sůl
- olej
- rozmarýn
- tymián
- 3 stroužky česneku
- Na omáčku:
- plátek čedaru (cca 50 g)
- sůl
- pepř
- 2 lžíce smetany
- 1 lžíce másla
- Na brambory:
- 6 brambor
- 1 hrnek smetany
- sůl
- pepř
- 4 stroužky česneku
Postup Vepřová panenka s čedarovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Připravíme mísu, kam naložíme maso. Panenku osolíme, opepříme a dáme do mísy. Přilijeme trochu oleje, rozmarýn, tymián a rozmáčklé stroužky česneku. Takto necháme odležet pár hodin nebo do druhého dne.
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenounké plátky (nejlépe na kráječi). V kastrůlku svaříme smetanu se solí, pepřem a rozmačkaným rozmačkaným česnekem. Až zhoustne, vložíme plátky brambor a promícháme.
Připravíme formu, ve které chceme brambory zapékat. Já použila malé zapékací misky. Misku vymažeme máslem a klademe plátek po plátku hezky na sebe. Přidáme mezi vrstvy i trošku smetany. Zapečeme na 200°C asi 30 minut, nebo do té doby, než budou hezky zlatavé na povrchu.
Na panenku připravíme pánev, která je vhodná do trouby. Dáme na ni kapku oleje a nakrájené kusy masa. Restujeme ze všech stran dozlatova asi 3-4 minuty. S pánví pak přendáme do vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme už jen krátce, asi 6 minut, pokud chcete mít panenku růžovou. Pak maso vyndáme na talíř a přikryjeme alobalem, aby nám nevystydlo, než uděláme omáčku.
Na pánev přidáme kousek másla, malinko vody, provaříme a zalijeme smetanou. Zredukujeme a vložíme čedar. Necháme rozpustit.
Vedle přitom na jiné pánvi zprudka opečeme na troše oleje kousky paprik s česnekem a bylinkami z naloženého masa. Osolíme a opepříme.
Na talíř dáme brambory, kousky masa, papriky a maso přelijeme omáčkou.