Vepřová panenka s čedarovou omáčkou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

šál vepřové panenky
pepř na steaky
sůl
olej
rozmarýn
tymián
3 stroužky česneku
Na omáčku:
plátek čedaru (cca 50 g)
sůl
pepř
2 lžíce smetany
1 lžíce másla
Na brambory:
6 brambor
1 hrnek smetany
sůl
pepř
4 stroužky česneku

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme mísu, kam naložíme maso. Panenku osolíme, opepříme a dáme do mísy. Přilijeme trochu oleje, rozmarýn, tymián a rozmáčklé stroužky česneku. Takto necháme odležet pár hodin nebo do druhého dne.

  2. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenounké plátky (nejlépe na kráječi). V kastrůlku svaříme smetanu se solí, pepřem a rozmačkaným rozmačkaným česnekem. Až zhoustne, vložíme plátky brambor a promícháme.

  3. Připravíme formu, ve které chceme brambory zapékat. Já použila malé zapékací misky. Misku vymažeme máslem a klademe plátek po plátku hezky na sebe. Přidáme mezi vrstvy i trošku smetany. Zapečeme na 200°C asi 30 minut, nebo do té doby, než budou hezky zlatavé na povrchu.

  4. Na panenku připravíme pánev, která je vhodná do trouby. Dáme na ni kapku oleje a nakrájené kusy masa. Restujeme ze všech stran dozlatova asi 3-4 minuty. S pánví pak přendáme do vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme už jen krátce, asi 6 minut, pokud chcete mít panenku růžovou. Pak maso vyndáme na talíř a přikryjeme alobalem, aby nám nevystydlo, než uděláme omáčku.

  5. Na pánev přidáme kousek másla, malinko vody, provaříme a zalijeme smetanou. Zredukujeme a vložíme čedar. Necháme rozpustit.

  6. Vedle přitom na jiné pánvi zprudka opečeme na troše oleje kousky paprik s česnekem a bylinkami z naloženého masa. Osolíme a opepříme.

  7. Na talíř dáme brambory, kousky masa, papriky a maso přelijeme omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!