Vepřová panenka s bramborovým špízem a houbovým přelivem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- asi 500 g vepřové panenky
- rozmarýn
- tymián
- oblíbené koření(já si oblíbila sečuánský pepř)
- 2 cibule
- pár kuliček barevného pepře
- 3 šalotky
- 2 stroužky česneku
- červená paprika
- zelená paprika
- žlutá paprika
- brambory
- 100 g slaniny
- 2 lžíce smetany
- 1 lžíce domácího houbového koření
- 2 dl vína
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 2 dl hovězího vývaru
Postup Vepřová panenka s bramborovým špízem a houbovým přelivem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve naložíme maso. Ve hmoždíři si rozdrtíme sečuánský pepř, pár kuliček barevného pepře, tymián a rozmarýn. Zalijeme trošku olejem a touto směsí potřeme celou panenku. Dáme do mísy, kam dáme maso a přidáme k tomu nakrájenou na měsíčky cibuli, stroužky česneku a pár větviček bylinek. Zakápneme trochu olejem a necháme odležet.
Brambory krátce předvaříme se slupkou a necháme vychladnout.
Papriky nakrájíme na silnější kostky a slaninu na proužky. Maso po odležení vyjmeme a nakrájíme na silnější špalíčky. Každý kousek napícháme s paprikou na jehlu. Na druhou dáváme střídavě brambor, slaninu a papriku.
Špíz dáme na grilovací pánev a pečeme asi 4 minutky z každé strany. Pak přendáme s bramborovými jehlami na pekáček a dopečeme asi 5 minut v troubě, maso vyjmeme a můžeme zvýšit stupně na brambory.
Mezitím do pánve kde jsme restovali panenku, přidáme kousek másla a nakrájenou šalotku. Zlehka cibulku restujeme, přidáme hořčici, domácí houbový prášek a zalijeme vínem. Po pár minutách přidáme asi 2 dl vývaru, zahustíme a provaříme. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme na zjemnění smetanu. Já většinou mám po ruce mořskou sůl s barevným pepřem, tak často použiji toto na dochucení na talíři. Na talíř podáváme omáčku, špíz s bramborem a špíz s masem.