Vepřová panenka s bramborovým špízem a houbovým přelivem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

asi 500 g vepřové panenky
rozmarýn
tymián
oblíbené koření(já si oblíbila sečuánský pepř)
2 cibule
pár kuliček barevného pepře
3 šalotky
2 stroužky česneku
červená paprika
zelená paprika
žlutá paprika
brambory
100 g slaniny
2 lžíce smetany
1 lžíce domácího houbového koření
2 dl vína
1/2 lžičky dijonské hořčice
2 dl hovězího vývaru

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve naložíme maso. Ve hmoždíři si rozdrtíme sečuánský pepř, pár kuliček barevného pepře, tymián a rozmarýn. Zalijeme trošku olejem a touto směsí potřeme celou panenku. Dáme do mísy, kam dáme maso a přidáme k tomu nakrájenou na měsíčky cibuli, stroužky česneku a pár větviček bylinek. Zakápneme trochu olejem a necháme odležet.

  2. Brambory krátce předvaříme se slupkou a necháme vychladnout.

  3. Papriky nakrájíme na silnější kostky a slaninu na proužky. Maso po odležení vyjmeme a nakrájíme na silnější špalíčky. Každý kousek napícháme s paprikou na jehlu. Na druhou dáváme střídavě brambor, slaninu a papriku.

  4. Špíz dáme na grilovací pánev a pečeme asi 4 minutky z každé strany. Pak přendáme s bramborovými jehlami na pekáček a dopečeme asi 5 minut v troubě, maso vyjmeme a můžeme zvýšit stupně na brambory.

  5. Mezitím do pánve kde jsme restovali panenku, přidáme kousek másla a nakrájenou šalotku. Zlehka cibulku restujeme, přidáme hořčici, domácí houbový prášek a zalijeme vínem. Po pár minutách přidáme asi 2 dl vývaru, zahustíme a provaříme. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme na zjemnění smetanu. Já většinou mám po ruce mořskou sůl s barevným pepřem, tak často použiji toto na dochucení na talíři. Na talíř podáváme omáčku, špíz s bramborem a špíz s masem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!