Vepřová panenka po holandsku
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 2 vepřové panenky
- sůl
- pepř
- svazek zeleného chřestu
- olej
- lžíce másla
- Hrst čerstvých nasekaných bylinek:
- pažitka
- petrželka
- saturejka
- tymián
- mandlové lupínky
- Holandská omáčka:
- 125 g másla
- 2 čerstvé žloutky
- 2 lžíce suchého bílého vína
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl
- pepř
Postup Vepřová panenka po holandsku
Postup přípravy receptu
-
Nejprve orestujeme mandlové lupínky na suché pánvi a odložíme je stranou.
Očištěné panenky osolíme a opepříme. Na pánvi vhodné i na pečení v troubě rozehřejeme olej a maso opečeme zprudka ze všech stran. Pak pánev přeložíme do trouby rozehřáté na 160°C a pečeme asi 12-15 minut. Pak pánev z trouby vyndáme a necháme ji na teplém místě ještě 5 minut v klidu.
Chřest omyjeme, dřevnaté konečky odkrojíme a vložíme ho do vroucí osolené vody. Jen velmi krátce ho oblanšírujeme podle tloušťky tak, aby zůstal na skus. Vyjmeme ho z vody a necháme odkapat.
Omáčka: Dáme rozpustit máslo. Žloutky, víno a hořčici vyšleháme v misce dohladka. Misku přeložíme do vodní lázně a za stálého šlehání přiléváme rozpuštěné máslo, až omáčka zhoustne. Podle chuti ji osolíme a opepříme.
Na pánev dáme rozpustit lžíci másla a chřest v něm prohřejeme. Panenky obalíme v nasekané směsi bylinek a nakrájíme je na špalíky. Chřest naklademe na talíř, přelijeme omáčkou, přidáme maso a posypeme mandlovými lupínky.