Vepřová panenka po holandsku

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

2 vepřové panenky
sůl
pepř
svazek zeleného chřestu
olej
lžíce másla
Hrst čerstvých nasekaných bylinek:
pažitka
petrželka
saturejka
tymián
mandlové lupínky
Holandská omáčka:
125 g másla
2 čerstvé žloutky
2 lžíce suchého bílého vína
1 lžička dijonské hořčice
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve orestujeme mandlové lupínky na suché pánvi a odložíme je stranou.

  2. Očištěné panenky osolíme a opepříme. Na pánvi vhodné i na pečení v troubě rozehřejeme olej a maso opečeme zprudka ze všech stran. Pak pánev přeložíme do trouby rozehřáté na 160°C a pečeme asi 12-15 minut. Pak pánev z trouby vyndáme a necháme ji na teplém místě ještě 5 minut v klidu.

  3. Chřest omyjeme, dřevnaté konečky odkrojíme a vložíme ho do vroucí osolené vody. Jen velmi krátce ho oblanšírujeme podle tloušťky tak, aby zůstal na skus. Vyjmeme ho z vody a necháme odkapat.

  4. Omáčka: Dáme rozpustit máslo. Žloutky, víno a hořčici vyšleháme v misce dohladka. Misku přeložíme do vodní lázně a za stálého šlehání přiléváme rozpuštěné máslo, až omáčka zhoustne. Podle chuti ji osolíme a opepříme.

  5. Na pánev dáme rozpustit lžíci másla a chřest v něm prohřejeme. Panenky obalíme v nasekané směsi bylinek a nakrájíme je na špalíky. Chřest naklademe na talíř, přelijeme omáčkou, přidáme maso a posypeme mandlovými lupínky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!