Vepřová kýta na smetaně bez mouky
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 900 g vepřové kýty vcelku
- 600 g cibule
- trochu celeru
- 2 mrkve
- 1 debrecínský párek
- 350 ml vody
- 10 kuliček pepře
- 10 kuliček jalovce
- 5 kuliček nového koření
- snítka čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíce oleje
- 1 cm silný plátek másla
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 250 ml smetany 33%
- sůl
- mletý pepř
Postup Vepřová kýta na smetaně bez mouky
Postup přípravy receptu
-
Cibule nakrájíme nadrobno. Jendu mrkev a celer nastrouháme na hrubých slzičkách.
Z druhé mrkve nakrájíme dlouhé špalíčky a společně s párkem prošpikujeme opláchnutou a osušenou kýtu.
Prošpikovanou kýtu pro udržení tvaru utáhneme nití, zlehka osolíme a opepříme.
V papiňáku rozehřejeme olej s máslem a maso prudce ze všech stran opečeme. Maso odložíme stranou a do výpeku dáme do zrůžovění osmažit cibuli.
Přidáme orestovat mrkev a celer, podlijeme 350ml horké vody, dáme nazpět maso a ve vajíčku na čaj všechno koření.
Přidáme 1/2lžičky soli a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.
Od doby varu dusíme na slabém plameni 40minut.
Po ochlazení hrnec otevřeme, maso vyjmeme a uchováme v teple.
Vytáhneme koření, ke šťávě se zeleninou přidáme hořčici a v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem.
Přidáme smetanu, podle potřeby dochutíme solí a pepřem a necháme 2minuty provařit.
Maso zbavené nití nakrájíme na porce a podáváme s omáčkou a knedlíkem. Maso je chutné i bez omáčky, podávané po studenu nakrájené na tenké plátky.