Vepřová kýta na smetaně bez mouky

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

900 g vepřové kýty vcelku
600 g cibule
trochu celeru
2 mrkve
1 debrecínský párek
350 ml vody
10 kuliček pepře
10 kuliček jalovce
5 kuliček nového koření
snítka čerstvého rozmarýnu
1 lžíce oleje
1 cm silný plátek másla
2 lžíce plnotučné hořčice
250 ml smetany 33%
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibule nakrájíme nadrobno. Jendu mrkev a celer nastrouháme na hrubých slzičkách.

  2. Z druhé mrkve nakrájíme dlouhé špalíčky a společně s párkem prošpikujeme opláchnutou a osušenou kýtu.

  3. Prošpikovanou kýtu pro udržení tvaru utáhneme nití, zlehka osolíme a opepříme.

  4. V papiňáku rozehřejeme olej s máslem a maso prudce ze všech stran opečeme. Maso odložíme stranou a do výpeku dáme do zrůžovění osmažit cibuli.

  5. Přidáme orestovat mrkev a celer, podlijeme 350ml horké vody, dáme nazpět maso a ve vajíčku na čaj všechno koření.

  6. Přidáme 1/2lžičky soli a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.

  7. Od doby varu dusíme na slabém plameni 40minut.

  8. Po ochlazení hrnec otevřeme, maso vyjmeme a uchováme v teple.

  9. Vytáhneme koření, ke šťávě se zeleninou přidáme hořčici a v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem.

  10. Přidáme smetanu, podle potřeby dochutíme solí a pepřem a necháme 2minuty provařit.

  11. Maso zbavené nití nakrájíme na porce a podáváme s omáčkou a knedlíkem. Maso je chutné i bez omáčky, podávané po studenu nakrájené na tenké plátky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!