Vepřová játra se zeleninou a bramborovou mozaikou

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

cca 400 g vepřových jater
cca 120 g červených fazolí
1 cibule (cca 80 g)
1 oranžová paprika (cca 180 g)
6 stroužků česneku (cca 15 g)
malý rajčatový protlak (70 g)
cca 1/2 lžičky mletého pepře
voda
1,3 kg brambor
sterilovaný hrášek
mrkev
5 polévkových lžic olivového oleje (cca 3/4 velkého panáku)

Postup přípravy receptu

  1. Přípravíme zeleninu: Cibuli nakrájíme na kolečka, papriku na silnější proužky, česnek na plátky. Červené fazole namočíme do vody (cca 1h i víc) a uvaříme do měkka. Připravíme játra: Omyjeme, odblaníme a nakrájíme na kostky.

  2. Bramborová mozaika: Brambory uvaříme a uděláme z nich štouchačky. Pak do nich přidáme hrášek a mrkev (nakrájenou na kostky velikosti hrášku), kterou jsme předem uvařili do měkka. Celé to promícháme.

  3. Postup na játra: Do hrnce nalijeme olivový olej a rozpálíme. Přidáme játra a zprudka orestujeme. Poté zmírníme plotnu nebo plamen a přidáme připravenou zeleninu, rajčatový protlak a mletý pepř, celé to promícháme, potom zalijeme do cca půlky směsi vroucí vodou a zakryté necháme s průběžným promícháním podusit. Poté přebytečnou vodu necháme vyvařit (ne zas moc, ať to není suchý, podle uvážení, tak akorát).

  4. Podáváme s bramborovou mozaikou, tj. šťouchané brambory s mrkví a hráškem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!