Věnečky z odpalovaného těsta od Páji
Recepty, MoučníkySuroviny
- 260 ml mléka
- 100 g Hery
- 160 g hladké mouky
- špetka soli
- 4 celá vejce
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Krém:
- 1/2 l mléka
- 1,5 sáčku vanilkového pudinku
- 125 g másla
- 100 g moučkového přesátého cukru
- rum
Postup Věnečky z odpalovaného těsta od Páji
Postup přípravy receptu
-
Do mléka dáme Heru se špetkou soli a zahřejeme k varu.
Do vařícího mléka vsypeme mouku, odtáhneme z ohně, zamícháme a opět dáme za stálého míchání na plotnu, aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá stěny nádoby.
Přendáme do mísy a dáme částečně těsto vyhladnout, pak vmícháme jedno vejce po druhém a nakonec prášek do pečiva.
Připravíme si na plechy pečící papíry. Těsto dáme do mačkací pistole nebo do látkového cukrářského sáčku a začneme dělat kolečka.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C, po deseti minutách ztlumíme na 180°C a ještě pečeme dalších 10 minut. Během prvních 10 minut troubu v žádném případě neotvírat, věnečky by klesly.
Po vytažení z trouby necháme věnečky trochu vychladnout, aby nám potom šli lépe podélně rozříznout. Rozřezané půlky naplníme pudinkovým krémem přiložíme druhou půlku věnečku a posypeme cukrem.
Krém: Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink. Máslo dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech vešleháme zchladlý (ale ne moc studený) pudink a rum podle chuti. Z této dávky mám 40 věnečků, po 20 na jeden plech.