Velikonoční věnec bez lepku, mléka a vajec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 450 g bezlepkové mouky (použila jsem 200 g Schär Mix B a 250 g Doves Farm bílá)
- 1 lžička xanthanu nebo guaru
- 100 g cukru
- špetka soli
- 25 g plátků mandlí
- 25 g rozinek
- citronová kůra
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce rumu
- 70 g oleje
- 400 ml vlažné vody
- 3 vrchovaté lžíce instantního nápoje Zajíc
- 2 lžičky sušeného droždí
Postup Velikonoční věnec bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme kvásek – ve 200 ml vlažné vody rozpustíme instantní nápoj Zajíc, přidáme 1 lžíci cukru a sušené droždí a necháme na teplém místě vzejít.
V míse smícháme oba druhy mouky, xanthan či guar, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru.
Přidáme 200 ml vody, olej, rum a kvásek. Dále vmícháme plátky mandlí a rozinky.
Zaděláme řidší těsto. Rovnou ho přendáme do formy na věnec (širší bábovková forma) a necháme 40 minut kynout.
Pečeme při 160°C 25-30 minut (zkoušíme špejlí). Necháme chvilku zchladnout ve formě a vyklopíme, aby se věnec nezapařil.