Velikonoční minimazance bez lepku, mléka a vajec

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na kvásek:
200 ml rostlinného mléka
2 lžičky sušeného droždí
1 lžíce cukru
300 g univerzální bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm bílou)
100 g tapiokové škrobové mouky (např. Adveni Medical)
100 g cukru
2 lžíce vanilkového cukru (mám domácí)
1/2 lžičky xanthanu nebo guaru
2 lžíce psyllia nebo bramborové vlákniny
hrst nasekaných rozinek
hrst nasekaných mandlí
šťávu a kůru z 1/2 citrónu
podle potřeby cca 200 ml vlažné vody
3 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a cukr a necháme vzejít kvásek.

  2. V míse smícháme všechny sypké suroviny, přilijeme kvásek, olej a postupně dodáváme vodu, až než máme ne příliš lepivé těsto.

  3. Z toho navlhčeným rukama tvoříme bochánky a pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Z této dávky jsem vytvořila 12 menších bochánků.

  4. Necháme je na teplém místě asi 30 minut nakynout.

  5. Potřeme je lehce vodou a doprostřed zapíchneme polovinu mandle.

  6. Pečeme při 160 °C dorůžova (asi 25 minut).

  7. Do trouby přidávám plecháček s vodou, aby se těsto příliš nevysušilo.

  8. Po upečení přendáme minimazance na mřížku, aby vypářily i odspodu. Posypeme moučkovým cukrem a můžeme hodovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!