Velikonoční minimazance bez lepku, mléka a vajec
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na kvásek:
- 200 ml rostlinného mléka
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžíce cukru
- 300 g univerzální bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm bílou)
- 100 g tapiokové škrobové mouky (např. Adveni Medical)
- 100 g cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru (mám domácí)
- 1/2 lžičky xanthanu nebo guaru
- 2 lžíce psyllia nebo bramborové vlákniny
- hrst nasekaných rozinek
- hrst nasekaných mandlí
- šťávu a kůru z 1/2 citrónu
- podle potřeby cca 200 ml vlažné vody
- 3 lžíce oleje
Postup Velikonoční minimazance bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a cukr a necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme všechny sypké suroviny, přilijeme kvásek, olej a postupně dodáváme vodu, až než máme ne příliš lepivé těsto.
Z toho navlhčeným rukama tvoříme bochánky a pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Z této dávky jsem vytvořila 12 menších bochánků.
Necháme je na teplém místě asi 30 minut nakynout.
Potřeme je lehce vodou a doprostřed zapíchneme polovinu mandle.
Pečeme při 160 °C dorůžova (asi 25 minut).
Do trouby přidávám plecháček s vodou, aby se těsto příliš nevysušilo.
Po upečení přendáme minimazance na mřížku, aby vypářily i odspodu. Posypeme moučkovým cukrem a můžeme hodovat.