Velikonoční mini mazance
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- sůl
- 120 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 4 žloutky
- 30 g droždí
- asi 1/4 l mléka
- citronová kůra
- vanilka
- rozinky namočené v rumu
- mandle
- mandlové lupínky na posyp
- vejce na potření
Postup Velikonoční mini mazance
Postup přípravy receptu
-
Lžíci cukru rozetřeme s droždím a když se rozteče, přidáme 1 - 2 lžíce mouky a 2 - 3 lžíce mléka. Řídký kvásek necháme 5 minut vzejít, pak přidáme cukr, mouku, vlahý tuk a vše zaděláme vlahým mlékem, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali žloutky. Přidáme sekané mandle a rozinky. Vařečkou těsto spojíme, přendáme na vál a těsto dobře propracujeme. Nesmí se chytat válu, pak je dobře vypracované. Necháme vykynout v míse přikryté čistou utěrkou, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto na vále rozdělíme na 6 stejných dílů a vytvarujeme bochánky. Přendáme je na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem, nůžkami na povrchu nastřihneme kříž, posypeme mandlovými lupínky a necháme ještě chvíli kynout. Pak vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 st. a pečeme dozlatova 30 - 40 minut podle potřeby.