Velikonoční mini mazance

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
sůl
120 g másla
120 g moučkového cukru
4 žloutky
30 g droždí
asi 1/4 l mléka
citronová kůra
vanilka
rozinky namočené v rumu
mandle
mandlové lupínky na posyp
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Lžíci cukru rozetřeme s droždím a když se rozteče, přidáme 1 - 2 lžíce mouky a 2 - 3 lžíce mléka. Řídký kvásek necháme 5 minut vzejít, pak přidáme cukr, mouku, vlahý tuk a vše zaděláme vlahým mlékem, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali žloutky. Přidáme sekané mandle a rozinky. Vařečkou těsto spojíme, přendáme na vál a těsto dobře propracujeme. Nesmí se chytat válu, pak je dobře vypracované. Necháme vykynout v míse přikryté čistou utěrkou, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

  2. Vykynuté těsto na vále rozdělíme na 6 stejných dílů a vytvarujeme bochánky. Přendáme je na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem, nůžkami na povrchu nastřihneme kříž, posypeme mandlovými lupínky a necháme ještě chvíli kynout. Pak vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 st. a pečeme dozlatova 30 - 40 minut podle potřeby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!