Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Obyčejné těsto
- 1kg polohrubé mouky
- 15 dkg tuku
- 15 dkg cukru
- 2 žloutky
- 4 dkg droždí
- asi 1/2 l mléka
- citrónová kůra
- 1 dkg soli, 1/2 vejce na potření
- Jemné těsto: 1kg polohrubé mouky, 22 dkg tuku, 22dkg cukru, 4 žloutky, 6 dkg droždí
- asi 1/2 l mléka
- citrónová kůra
- vanilka
- 4 dkg rozinek
- 7 dkg mandlí
- 1 dkg soli
- 1/2 vejce na potření
Postup Velikonoční mazanec (bochánek) od babičky
Postup přípravy receptu
-
Z části mléka zmladíme droždí se 4 dkg cukru a hrstkou mouky.
V míse utřeme nahřátý tuk s cukrem a žloutky. Do ostatního mléka dáme rozpustit sůl.
Mouku prosejeme k utřenému tuku a část si necháme na vypracování těsta na vále. Přilijeme kvásek, mléko se solí a nejdříve vařečkou vymícháme v míse těsto. Nesmí nás mýlit, že je zpočátku řidší;později totiž ztuhne. Pak je přeložíme na vál a vypracujeme rukama, až se nechytá na válu, a nakonec do něho veválíme rozinky a nakrájené mandle. Dáme je zpět do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout. Když je těsta dvakrát tolik (což bývá podle teploty místnosti za dvě i více hodin), vyklopíme je na vál a zpracujeme na bochánky. Těsto můžeme zadělat i večer. Přes noc vykynou.
Z vykynutého těsta vyválíme na vále bochánky a umístíme je na pomaštěný papír na plechu. Děláme-li dva bochánky na jeden plech a chceme je mít za všech stran stejnoměrně upečené, posadíme každý bochánek na samostatný papír.
Utvořené bochánky necháme nakynout, pak je potřeme rozšlehaným vejce, posypeme nakrájenými mandlemi a ostrým nožem prořízneme ve středu bochánku kříž. Bochánky dáváme péci do trouby dobře vyhřáté, pak troubu zmírníme a dopékáme.
Pečeme podle velikosti 3/4 až 1 hodinu.