Lněný chleba s omládkem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Na omládek:
150 g vlažné vody
lžička sladěnky
15 g doždí
180 g hladké mouky
Dále:
190 g vody
2 lžíce oleje
troška drceného kmínu
1,5 lžičky soli
2 lžíce lněného semínka
100 g žitné chlebové mouky
220 g pšeničné chlebové mouky
60 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek v míse dobře promícháme a zakryté necháme hodinu kynout.

  2. K hotovému omládku přidáme zbatek přichystaných surovin a uhněteme těsto, které opět necháme asi hodinu kynout.

  3. Vykynuté těsto rukama na vále propracujeme, uděláme z něj kulatý chleba, celý ho oválíme v mouce a takto pomoučený chleba uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Po stranách bochník žiletkou nebo ostrým nožem několikrát lehce nařízneme a necháme nakynout (45-60 min). Pak vsadíme do rozehřáté trouby. (230°C/30 min, dopéct při 200°C – asi 20-25 min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!